HABER

Türkiye'nin 'sağlık' rakamları

ANKARA (İHA) - Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 30'unun sağlık sigortası kapsamı dışında bulunduğu, sağlık harcamalarının Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içindeki payının da, gelişmiş ülkelere göre çok az olduğu belirtildi.

İHA muhabirinin, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden edindiği bilgilere göre, Türkiye'de sağlık hizmetleri, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), üniversiteler, Milli Savunma Bakanlığı ve özel sektör tarafından sunuluyor. Toplam bin 243 hastanenin 754'ü ve hasta yataklarından 87 bin 564'ü Sağlık Bakanlığı'na ait bulunuyor. SSK ise 118 hastanede 28 bin 517 yatakla hizmet veriyor. 239 özel hastane ise toplam 11 bin 939 yatağa sahip.

Nüfusun yaklaşık yüzde 70'i, sağlık güvencesi kapsamı içinde bulunuyor. Bunun yaklaşık yüzde 33'ü SSK, yüzde 16.8'i Bağ-Kur ve yüzde 18.5'i Emekli Sandığı ve diğer çeşitli devlet memurluğu şeklinde. Ayrıca nüfusun yaklaşık yüzde 17.1'i yeşil kart kapsamında.

Türkiye'de 2000 yılı verilerine göre 807 kişiye bir hekim, 4 bin 599 kişiye bir diş hekimi, 919 kişiye bir hemşire, bin 761 kişiye bir ebe ve 2 bin 34 kişiye bir sağlık memuru düşüyor. Ancak, ülke geneli göz önüne alındığında, bu rakamların dağılımında bölge bazında büyük farklılıklar görülüyor.

Bunun yanı sıra, sağlık harcamalarının GSMH içindeki payı, son 20 yıl içinde yüzde 2-3 civarında. Her ne kadar bu oran, Sağlık Bakanlığı dışındaki sağlık hizmeti sunan ve satın alan sosyal güvenlik kuruluşlarının veya kamu kurumlarının sağlık harcamalarını içermiyorsa da, sağlığa ayrılan para, genel olarak gelişmiş ülkelere oranla çok az. OECD ülkelerinde ise bu oran yüzde 8 civarında.

En Çok Aranan Haberler