İSTANBUL (AA) - Dünyada ve Türkiye'de önemi her geçen gün artan siber güvenlik için yetişmiş uzman eksikliğini kapatmayı amaçlayan Cyber Camp 2018, 22 Ocak-1 Şubat'ta gerçekleştirildi.
Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, Turkcell'in sponsorluğunda, Bilişim İnovasyon Derneği ve Mental HR tarafından düzenlenen eğitim kampında, geleceğin siber güvenlik uzmanlarına özel eğitimler verildi.
Kampa katılan 40 genç, ülkeleri tehdit eden siber saldırılara karşı donanımlı birer siber güvenlik uzmanı olacaklar. Eğitimde başarılı olan 15 kişi, Türkiye'de dijital dönüşümün öncüsü Turkcell'de istihdam edilecek.
Etkinliğin kapanış töreni Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Hilmi Güler ve Bilişim İnovasyon Derneği Başkanı Mehmet Fatih Zeyveli'nin katılımıyla gerçekleşti.
Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Kavranoğlu, bilim ve teknolojinin 2023 hedefleri ışığında Türkiye'nin dünyanın önde gelen ekonomileri arasında yer almasında çok önemli rolü olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Siber güvenlik, internet erişiminin ve kişisel bilgisayarların günlük hayata dahil olduğu 1990'lı yıllarda gündemimize girdi. Bu konu her geçen gün daha önemli hale geliyor. Çünkü tehditler artıyor. Siber güvenlikte en önemli şey, uzmanların yetişmesi ve kamuoyunun bilinç seviyesinin artırılmasıdır. Türkiye'nin de bu alandaki gelişmelere uyum sağlayabilmesi için bilim ve teknoloji ekosistemini ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacak şekilde bir vizyon ve eylem birliği içerisinde çalışması büyük önem taşıyor. Dünyanın önde gelen ekonomileri arasında yer almak için bilim ve teknolojiye dayalı bütünsel bakış açısıyla çalışmamız gerekiyor."
- "Türkiye'de 2017 boyunca günlük ortalama her 3 dakikada bir siber saldırı yapıldı"
Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça da siber güvenlik konusunun Türkiye için hassasiyetine dikkati çekerek, "Ülke olarak, yaşadığımız coğrafyanın çetin şartlarından kaynaklanan güvenlik tehditleri, siber dünyada da aynen geçerlidir." ifadesini kullandı.
Akça, bugün dünyanın en çok siber saldırı yapılan ülkeleri arasında Türkiy'nine 5'inci sırada yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin önünde sadece Amerika, Rusya, Çin ve Hindistan var. Türkiye'de 2017 senesi boyunca günlük ortalama her 3 dakikada bir siber saldırı yapıldı. Bir önceki yıl ile kıyaslandığında siber saldırıya uğrayan şirket sayısındaki artış yüzde 30 olarak gerçekleşti. Bu açıdan bakıldığında ülkemizin bu alandaki yetişmiş insan gücüne ne kadar çok ihtiyacı olduğu daha kolay anlaşılabilir. Burada gençlere çok mühim görevler düşüyor. Siber saldırıların sınırı ya da ne zaman yapılacağı belli değil. Siber güvenlik konusunda uzmanlaşan gençler, güvenlik çemberinin nasıl oluşturulacağını belirleyecek."
- 40 uzman adayına 10 günlük eğitim
Verilen bilgiye göre, bu yıl ikincisi düzenlenen Cyber Camp organizasyonuna 2 bin 530 kişi başvurdu. Bilişim teknolojileri ve siber güvenlik konularında temel düzeyde bilgisi olanlarla yapılan eleme sınavı ve mülakatlardan sonra 40 kişi eğitim için kabul edildi. Üniversite 4'üncü sınıf öğrencisi, yeni mezun ya da en fazla 2 yıl iş deneyimi olanlardan seçilen 40 aday, 10 günlük eğitim süresince siber ataklara karşı özel olarak eğitildi.
Etkinliğe katılan siber güvenlik uzmanı adayları, organizasyon süresince Penetrasyon Testi Yöntemleri, Gizli Ağ Keşfi, Pasif Trafik Tespiti, Uzak Kök Güvenlik Açığı, Yetki Yükseltme Saldırısı ve IPv6 Güvenlik Açıkları konusunda çok özel eğitimler aldı.
Turkcell, geçen yıl düzenlenen organizasyon sonrası 13 kişiyi bünyesine katmıştı.
(AA)