Türkiye'nin siyah incir üretiminin yüzde 90'ının karşılandığı Bursa'da hasat resmen başladı. Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan Taze (siyah) İncir Toplama ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu, 16 Ağustos tarihinde hasat ve 17 Ağustos tarihinde de ihracat izni verilmesine karar verdi.
Siyah incir hasat dönemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik, geçmişte bazı üreticilerin başvurduğu ilaç kalıntısı (ethephon) sebebiyle hem üreticinin hem de Türkiye ekonomisinin büyük sorun yaşadığını hatırlattı. Bursa siyah incirinin kendine has rengi, tadı ve nefaseti olduğunu belirten Çelik, "Siyah incir Bursa'nın bir markasıdır. Türkiye siyah incir üretiminin yüzde 90’ının Bursa siyah inciri karşılamaktadır. 20 bin ton civarındaki yıllık üretiminin yüzde 80’i yaş olarak ihraç edilmekte ve yılda ülkemize 25-28 milyon dolar döviz girdi sağlamaktadır. Ülkemiz ve ilimiz için böylesine önemli bir değere sahip olan Bursa siyan inciri bazı alanlarda zeytin ve bağ üretim alanları ile karışık tesis edildiğinden zaman zaman zirai ilaç bulaşma riskiyle karşı karşıya kalmıştır. Önceki yıllarda bazı üreticilerimizin incirde erken olgunlaşmayı teşvik eden ethephon kullanımından dolayı hem kendileri hem de ülkemizin bazı sorunlarla karşı karşıya kaldığı gözlenmiştir. Bu olumsuzlukların bertaraf edilerek güvenli ve sürdürülebilir üretim ve sürekli pazar tesisine yönelik olarak bir dizi çalışmalar yürütülmüştür." dedi.
"BİR KÖYDE İLAÇ KALINTISINA RASTLADIK VE CEZAYI YAZDIK"
Bu kapsamda Bursa Valiliği’nin himayesinde yürütülen çalışmalarla bahçe tesisi ve ilaç kullanımı, hasar, depolama ve ihracat aşamasında karşılaşılan sorunların çözüm yolları konusunda panel düzenlendiğini de anlatan Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik, Bursa Valiliği genelgesi doğrultusunda ilaç kalıntısı denetimlerinin sürdüğünü dile getirdi. Çelik şunları kaydetti: "Genelge kapsamında belirtilen hususların denetimleri il ve ilçe müdürlüklerimizde Bursa siyah incir üretim merkezlerinde yürütülen çalışmalarda ethephon kontrolüne yönelik olarak numune alımı ve erken hasat kontrolleri yapılmış olup bir köyde ethepon kullanımı tespit edilerek idari para cezası eksilmiştir. Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan ve il müdürlüğümüzün de temsil edildiği Taze (siyah) İncir Toplama ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu’nca 6 Ağustostan itibaren bahçe kontrolleri başlanmış ve yapılan değerlendirmelerde 16 Ağustos tarihinde hasat ve 17 ağustos ihracat izni verilmesi kararı alınmıştır. 17 Ağustos'ta verilecek ihracat izni ile birlikte incir üretimi yapılan ilçe müdürlüklerimiz tarafından ürünün işlendiği paketleme ve soğuk tesislerinden numune alımları denetim ve kontroller devam edecektir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz