HABER

Türkiye’nin tavrı politikayı değiştirdi

Foreign Policy dergisi ABD’nin Türkiye ve Körfez ülkelerinin baskısı sonucunda Esad rejimine karşı diplomatik yolları terk etmeyi düşündüğünü öne sürdü

Türkiye’nin tavrı politikayı değiştirdi
Uluslararası ilişkiler alanında etkili yayınlardan Foreign Policy dergisinin Amerikan dış politikası muhabiri Josh Rogin, Washington kulislerine dayanarak ABD’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmek için yeni yollar aradığını öne sürdü.
Başkan Barack Obama yönetiminden adının gizlenmesini isteyen üst düzey bir yetkili, Suriye konusunda yeni stratejinin gerekliğinini Rogin’e “Başkan’a seçenek sunmak için sağlam bir Suriye politikasının oluşturulması kararı en üst seviyede alındı. Müttefiklerimiz bize gelip ‘Bir sonraki adımınız ne?’ deyince fikrimiz olmadığını kabul etmek zorunda kalıyoruz” ifadeleriyle anlattı.
**Türkiye’nin tavrı politikayı değiştirdi**
Rogin’in görüştüğü bir kaynağa göre Suriye içerisinde tampon bölgeler kurulması fikri artık ciddi tartışılıyor. Washington’da Obama’nın Esad’a çekilmesi yönünde çağrı yapmasından bu yana geçen 8 ay içinde BM çatısı altında gelişen süreçle ilgili memnuniyetsizliğin büyümesinin sonucu olarak ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Özgür Suriye Ordusu’nun Türkiye’deki komutanlarıyla görüşmeye başladı. Rogin’e göre Amerikan politikasındaki değişimin bir diğer önemli sebebi de Türkiye ve Körfez ülkelerinin muhalefete finansal ve askeri sağlama konusunda istekli davranmaları oldu.
**‘Silah yollamak için sizi bekliyoruz’**
Fakat Amerikalı üst düzey yetkililer Türkiye’nin Esad’a karşı muhalefeti açıkça desteklese de gelişmeler için ABD’nin ‘yolu açmasını beklediğinin’ altını çiziyorlar. Bir yetkili “Beyaz Saray’da iki adım ötesi düşünülmüyor. O yüzden B planı için bu talep ortaya çıktı” dedi. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin Suriye sınırındaki mülteci kamplarını ziyaret eden senatör Joe Lieberman ve John McCain muhaliflerin yanısıra Türk yetkililerle de görüştü. İki senatör Türk yetkililerin ‘sınırdan silah geçirilmesine izin vermek ve Suriye muhalefetine yardım için daha agresif adımları atmak istediklerini fakat ABD liderlik göstermedikçe bunu yapmayacaklarını’ belirttiler.
**İstanbul hesabına 5 günde 1 milyon**
Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ardından muhalif Suriye Ulusal Konseyi’nin başkanı Burhan Galyun’un kişisel mailleri sızdırıldı. Lübnan’da yayınlanan El Ekber gazetesinin yayınladığı maillerde Galyun’un Konsey’in Katar’daki hesabından İstanbul’da bulunan hesabına düzenli olarak bir milyon dolar transfer edilmesini istediği görünüyor. Maillerde ayrıca Konsey’in Amerikan dışişleri bakanlığıyla sıkı bir koordinasyon içinde çalıştığı da belgeleniyor.
**Paris’ten karar çıkmadı**
Şam yönetiminin Birleşmiş Milletler’le uluslararası gözlemcilerin işlevi ve Beşar Esad hükümetinin sorumulukları konusuna açıklık getiren ön anlaşmayı ulaştıkları bilgisinin geldiği saatlerde Fransa’nın başkenti Paris’te üçüncü Suriye’nin Dostları Konferansı toplandı. Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe gözlemcilerin sayısını ve görev alanını ‘Esad’ın kabul ettiğinde daha öteye götürmekte’ ısrar etti. BM özel temsilcisi Kofi Annan’ı 400 gözlemci isteğine karşı Şam yönetimi sadece 250 gözlemciyi kabul etmişti Toplantıda büyük bir ilerleme kaydedilemezken Juppe, Esad rejiminin hamisi Rusya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un bizzat davet ettiğini fakat bakanın reddettiğini açıkladı.

En Çok Aranan Haberler