HABER

Türkiye'nin toprak haritası yenileniyor

SAMSUN (İHA) - Türkiye'nin 1975 yılında hazırlanan toprak haritasının yenilenmesi için Samsun Toprak su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinasyonunda çalışma başlatıldı.

Türkiye'de 1975 yılında yapılan tarım arazilerinin tespiti, özelliklerinin belirlenmesi, taşlık, drenaj meyil, durumlarının tespiti, toprak içerisindeki materyalleri neler, gübre durumu gibi birçok toprak bilgisini içeren çalışmanın güncellenmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce hazırlanan proje, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü'ne sunuldu ve bilimsel çalışma olarak kabul edildi. Bakanlık projenin Türkiye çapında uygulanmasına
karar verirken proje TÜBİTAK'a gönderildi. Şayet TÜBİTAK projeye olur verirse tüm Türkiye'nin toprak haritası yeniden hazırlanacak.

Tarım topraklarının gübreleme açısından özelliklerinin ne olduğunun en son 1975 yıllarına dayanan verilerle halen kullanıldığını belirten Samsun Toprak su Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Osman Özdemir, Türkiye çapında tarım arazilerinde her kilometrekareden toprak analizlerinin yapıldığını hatırlattı. Bu çalışmayla toprağın istediği gübre miktarı ve gübre çeşidi, toprakların taşlık, drenaj, meyil durumu, toprağın yapısının incelenerek ayrı ayrı haritalandırıldığını belirten Osman Özdemir, illere göre
topraktaki potasyum, kireç, fosfor kireç gibi bir çok maddenin durumu, eksiklikleri ve fazlalıklarının tespitli olduğunu, ilgili birimlerin halen bu haritaları kullandığını belirtti.
Uyguladıkları projelerde toprak durumunun aradan geçen 33 yılda tespiti için sorumluluk bölgelerinde çalışma başlattıklarını, projenin kabul gördüğünü ve genel müdürlük tarafından Türkiye geneline uyarlandığını ifade eden Özdemir, geçen sürede Türkiye'nin topraklarına ne olduğunun cevabının aranacağını söyledi. Özdemir, projenin bilimsel çalışma olarak TÜBİTAK'a gönderildiğini ve onay almasını beklediklerini belirterek şöyle konuştu: "Bir ay içerisinde konunun neticeleneceğini tahmin ediyoruz. Şayet, TÜBİTAK destek verirse proje Türkiye genelinde uygulanacak, vermezse Karadeniz Bölgesi'nde sorumluluk alanımız Sinop, Artvin, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun'da uygulayacağız."

Numune yerlerinin uydudan tespit edileceğini ve 30 yıl sonrada aynı noktalardan numune alma imkanının sağlanacağını ifade eden Özdemir, sözlerine şöyle devam etti: "Birçok tarım projelerinde eski haritalar kullanılıyor. Geçen süre zarfında toprakta birçok değişiklik meydana gelmiştir. Bu nedenle yeni toprak haritasının çıkarılması tarım ülkesi Türkiye için çok önemli" Özdemir, Samsun'da 734 noktadan numunelerin alınmasının planlandığını, şu an 200 noktadan numune alımının tamamlandığını sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler