YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Türkiye’nin Turizm Geliri 23 Milyar Dolara Ulaştı'

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle düzenlediği ‘Kültür Yolları ve İnanç Turizmi Çalıştayı’nda...

'Türkiye’nin Turizm Geliri 23 Milyar Dolara Ulaştı'

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle düzenlediği ‘Kültür Yolları ve İnanç Turizmi Çalıştayı’nda Bursa’nın turizm rotası ele alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Serhat Akçan, özellikle kültür ve medeniyetlere ait izlerin gün yüzüne çıkarılması için yapılan kazılara ayrılan ödeneğin 2002 yılına göre 25 kat artırılarak, 48,1 milyon TL’ye çıkarıldığını söyledi. Akcan, yapılan çalışmalarla Türkiye'nin turizm gelirlerinin 23 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.

Bursa’da tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması ve kentin turizm pastasından aldığı payın artırılması amacıyla yoğun bir çalışma sergileyen Büyükşehir Belediyesi, turizmin geleceği açısından önemli bir çalışmaya ev sahipliği yaptı.

Daha önce ‘Kültür Yolları’ adı altında ocak ayında Afyon’da ve şubat ayında da Çorum’da düzenlenen çalıştayın Bursa ayağı ise kentin inanç turizmi potansiyeli açısından 'Kültür Yolları ve İnanç Turizmi' olarak değiştirildi. Çandarlı İbrahim Paşa Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştayda, Bursa’nın yeni turizm rotası masaya yatırıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Serhat Akcan, bakanlığın uyguladığı politikalar sayesinde Türkiye’nin son yıllarda turizm konusunda büyük bir atılım yaptığını söyledi.

2011 yılında 31,5 milyon yabancı turist ile Türkiye’nin dünya genelinde önemli bir sıraya geldiğini ifade eden Akcan, 2010 yılı verilerine göre ise Türkiye’nin turizm gelirleri bakımında 9’uncu sırada yer aldığını vurguladı.

Türkiye’nin turizm gelirlerinin 23 milyar dolar seviyesini aştığını dile getiren Akcan, şunları söyledi: “Bu olumlu tablonun gerçekleşmesi Bakanlığımız tarafından uygulanan doğru politikalarla sağlanmıştır. Özellikle kültür ve medeniyetlere ait izlerin gün yüzüne çıkarılması için yapılan kazılara ayrılan ödenek 2002 yılına göre 25 kat artırılarak, 48,1 milyon TL’ye çıkarılmıştır. Buna bağlı olarak 2002 yılında 57 olan kazı alanı bugün 123’e çıkarılmıştır. Kültür yılları ve inanç turizmi açısından Bursa bizim için önemli bir kent. Bu nedenle çalıştayın üçüncüsünü burada yapıyoruz. Yine Bursa’nın termal yollar konusunda Avrupa Konseyi’ne sunduğu dosyayı çok önemsiyoruz ve bu girişimin diğer kentlere de örnek olmasını istiyoruz.”

Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez ise Bursa’da kültür turizminin daha da ivme kazanması yönünde Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bursa’nın kültür ve sanatta önemli kentlerden biri haline geldiğini ifade eden Erdönmez, şöyle konuştu: “Bir gün içinde kentin farklı noktalarında 10’larca uluslararası sanatsal etkinlik görebilirsiniz. Yine kentin her köşesinde restore edilerek fonksiyon kazandırılan tarihi yapıları görmeniz mümkün. Restore edilen bu tarihi yapılar aynı zamanda bulundukları bölgedeki sosyal yaşama da önemli katkılar sağlıyor. Bu yapılar sayesinde insanların kültüre ve tarihi eserlere bakış açısı olumlu yönde değişiyor. Bu genel vizyon sayesinde Bursa’nın son 4 yılda çok önemli bir noktaya geldiğini söyleyebiliriz. Bu çalıştay da kültür politikalarımızın yeniden şekillenmesi açısından kentimiz için büyük önem taşıyor.”

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yusuf Oğuzoğlu ise günümüzde turizm gezip görmenin ötesinde farklı şekillerde anlamlandırılması gerektiğini belirterek, turizmin yeni beklentilerini karşılayacak şekilde Bursa’nın kendini çok iyi hazırladığını vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Özer Ergenç’in başkanlığında yapılan ilk oturumda, Doç. Dr. Mehmet Kalpaklı, ‘Uluslararası Alanda Kültür Yollarının Önemi ve Gelişimi’ hakkında bir sunum yaptı. Oturumda ayrıca Prof. Dr. Songül Sonar, ‘Frig Yürüyüş Yolu’, Dr. Caroline Finkel, ‘Evliya Çelebi Yolu’, Dr. Ceyhun İrgil de ‘Bursa’nın Sağlık Turizmi Potansiyeli’ konusunda bilgiler verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler