CHP Ankara milletvekili Şenal Sarıhan, TBMM’de yaptığı konuşmada “Türkiye uluslararası alanda eğitimin kalitesi, eğitimde başarı oranları, eğitim sisteminin etkinliği ve verimliliği bakımından dünya sıralamasının alt basamaklarında yer alıyor” iddiasında bulundu. Sarıhan demecinde eğitim konusunu kalite, başarı oranı, etkinlik ve verimlilik gibi dört farklı kategori üzerinden değerlendirmiş.
OECD 2015 Mayıs ayında yayınladığı Evrensel Temel Beceriler raporuyla PISA çalışmasını genişleterek 76 ülkede öğrencilerin matematik, fen bilgisi ve okuma-anlama alanlarındaki performanslarını karşılaştırıyor. Listenin üst sıralarını Singapur, Hong Kong ve Güney Kore gibi Asya ülkeleri sahiplenmiş durumda. Asya’nın eğitim devlerini ise batılı ülkeler takip ediyor. Eğitim konusunda en başarılı Avrupa ülkesi 6. sıradayken İngiltere 20, ABD 28. sırada kendine yer bulabilmiş. Afrika ülkesi Gana’nın en düşük puanla listenin sonunda yer aldığı değerlendirmeye göre Türkiye ancak 41. sırada yer alabiliyor.
Türkiye’de eğitim sisteminin dünya ortalamasına göre vasat durumda olduğunu gösteren bir diğer göstergede ortaokula kayıtlı öğrenci sayısında kendini gösteriyor. OECD’nin çalışmasına göre ortaokula kayıtlı öğrenci oranımız %76’da kalıyor ve bu da bizi 76 ülke arasında 65. yapıyor.
OECD PISA çalışmasının yanı sıra incelediğimiz bir diğer değerlendirme de UNESCO’nun desteğiyle hazırlanan Herkes İçin Eğitim Gelişim Endeksi (EDI).
EDI değerlendirmesine göre 2012’deki puanı 0,939 olan Türkiye 2015’de puanını 0,950’ye yükseltmiş. EDI puanımız ilk bakışta yüksek gibi görünse de 117 ülke arasında 65. sırada yer alarak vasat bir performansa sahip olduğumuz düşünülebilir.
Dolayısıyla iddiada kısmen doğruluk payı vardır.
Raporun detaylarını ve belgelerini Doğruluk Payı'nda okuyabilirsiniz.