ANKARA(ANKA) - Büyük bir oy desteğiyle 48 yıllık bir aradan sonra BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğini yeniden elde eden Türkiye, görevine 1 Ocak itibariyle başlıyor. Bu konudaki hazırlıklar gerek Ankara'da, gerekse New York'ta yapıldı ve her iki kentte kadrolar güçlendirildi. BM Güvenlik Konseyi'nin Ocak'taki ilk oturumlarda Gazze sorununun öncelikli bir konu olması bekleniyor.
Ana sorumluluğu uluslararası barış ve güvenliğinin korumak olan BM Güvenlik Konseyi'nin 10 geçici üyelerinden birini, 1 Ocak itibariyle Türkiye, üstlenecek. Bu amaçla, hem Ankara'daki Dışişleri Bakanlığı'nda, hem de New York'taki Daimi Temsilcilikte yoğun çalışmalar yapıldı. BM Güvenlik Konseyi'nin gündemindeki dosyalar hazırlandı. Bu arada, her iki kentte BM ile görevli kadrolar önemli ölçüde güçlendirildi.
-BMGK'NİN GÜNDEMİNDEKİ DOSYALAR-
AB başkanlığını 1 Ocak'ta Çek Cumhuriyeti'ne devredecek olan, BMGK'nin beş daimi üyesinden biri Fransa'nın, aynı gün başına geçeceği Güvenlik Konseyi'nin gündeminde Gazze sorununun öncelikli bir konuyu oluşturması bekleniyor.
Ankara'daki diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin iki yıl yürüteceği BMGK görevi sırasında Ortadoğu konularının "öncelikli" dosyalardan biri olacağını belirtiyorlar.
Bunun yanısıra Irak, İran ve diğer komşu ülkelere ilişkin sorunlar Türkiye için "önemli konular" oluşturacağı kaydeden kaynaklar, Türkiye'nin ayrı zamanda, Güvenlik Konseyi'nin gündemindeki, Afrika gibi dünyanın diğer bölgelerine ilişkin dosyalarla da çok yoğun bir biçimde ilgileneceğini de ifade ediyorlar.
Bu arada, geçen Ekim başında emeklilik yaşı gelen ve üyeliğin kazanılmasında önemli bir rol oynadığı belirtilen, Türkiye'nin BM nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin'ın, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığına getirilerek bir süre daha New York'taki delegasyonun başında kalması sağlandı.
Türkiye, son olarak 1961 yılında üstlendiği BMGK geçici üyeliğini yeniden elde edebilmek amacıyla son yıllarda yoğun bir kampanya yürüttü. Devletin tüm kademelerinin katkısıyla yapılan ve 2007 yılından sonra daha da yoğunlaşan bu çalışmaların sonucunda Türkiye, daha önce pek teması olmayan devletlere de yakınlaştı.
Nitekim, Ekim'de BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Türkiye, amacına, beklenenden büyük bir destekle ulaştı. Türkiye, 17 Ekim'deki ilk tur oylamada 192 üyeli Genel Kurul'un, gerekli 128 ülkenin desteğini rahatça aşarak 151 oy ile seçildi.(ANKA)