İSTANBUL(ANKA)- Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) yapısal reformların hızlandırılmasını istedi. 2008'in "yapısal mikro reformlar" yılı olmasını isteyen TÜGİAD, sektörel devlet desteklerinin de bir an önce açıklanmasının önemine işaret etti.
TÜGİAD'ın 2007 yılına ilişkin değerlendirme raporunda, ekonomideki yavaşlamanın önüne geçilmesi için yapısal reformların hızlandırılması gerektiği vurgulandı. Türkiye'nin, yapısal mikro reformları geciktirme ve erteleme lüksü bulunmadığı vurgulanan raporda, 2008'in yapısal mikro reformlar yılı olmasının beklendiği ifade edildi. Raporda, Türkiye'nin kredi notundaki artışın uzun vadeli ekonomik beklentilerdeki iyimserliği teyit ettiği, ancak cari açık için yapısal önlemler alınması gerektiği vurgulandı.
Raporda, rekabet gücünün arttırılması için sektörel devlet desteklerinin bir an önce açıklanarak uygulanması ve şirketler üzerindeki kamu maliyetlerinin azaltılması için orta vadeli bir programın açıklanması istendi.
TÜGİAD raporunda, 2008'de kalıcı fiyat istikrarı için Merkez Bankası'yla beraber tüm ekonomik aktörlerin iletişim içinde çaba göstermesi önerildi. Raporda, 2008 için, yüzde 4 enflasyona ulaşılması için kamu kesiminde azami disiplinin sağlanması, devlet desteklerinin bölgesel ve sektörel bazda hazırlanması, ihracatı artan sektörlerde yerli hammadde ve arama malı kullanımının desteklenmesi gibi önerilerde bulunuldu. Raporda 2008 için ayrıca, geleneksel sektörlerin Anadolu'ya taşınması, enerjide özelleştirmelerin tamamlanarak serbest piyasa koşullarına geçilmesi ve sosyal güvenlik reformunun uygulanması gibi öneriler de sıralandı.
-"SİYASET, EKONOMİYİ ARKA PLANDA BIRAKTI"-
Raporda, erken seçim, 60. hükümetin oluşumu, Cumhurbaşkanlığı seçimi, terör ve Ortadoğu'daki konuların ekonomiyi ikinci planda bıraktığı kaydedildi. Hükümet programlarının da değerlendirildiği raporda, iş dünyasına yönelik yasal düzenlemeler, yeni Ticaret Kanunu ve kayıt dışıyla mücadele kapsamındaki programların beğenildiği belirtildi. Türk iş dünyasının küresel rekabet gücünün geliştirilmesi ve KOBİ'lere yönelik destek çerçevesinde ise hükümet programı yetersiz bulundu.
Hükümetin 2008'deki önceliğine ilişkin yapılan ankette TÜGİAD üyelerinin yüzde 33'ü sosyal güvenlik reformunun, yüzde 32'si gelir vergisi reformunun tamamlanması, yüzde 12'si ise tarım destekleme reformuna öncelik verilmesi yönünde görüş bildirdi.
Ayrıca üyelerin yüzde 75'i yeni Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu, ancak bunun uzlaşı ile daha geniş bir zamanda çıkarılması gerektiğini belirtti. Yüzde 67'si ise yeni Anayasa'nın hazırlanma sürecinin uygun olmadığını, hazırlıkların daha geniş bir katılımla yapılması gerektiğini kaydetti.