En büyük nedeni tütün içimi olan ve Türkiye’de her geçen gün artan KOAH’ın yüzde 90 oranında önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Akciğer ve Plevra Kanserleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Metintaş, ülkemizde kadınlarda da görülmeye başladığını söyledi. KOAH’ın nedenlerinden bahseden Prof. Dr. Metintaş, ‘‘Bundan 150 sene evvel KOAH’tan bahsetmek mümkün değildi çünkü KOAH’ı ortaya çıkaran en önemli neden tütün içimi, ikinci neden ise mesleksel ve çevresel ortamlarda temas ettiğimiz bazı maddeler. Örneğin egzoz gazı, nikel, kadminyum, arsenik, mineral lifler, yüksek miktarda karbonmonoksit. Dolayısıyla insanlar bunlarla ne kadar çok temas ederse KOAH olma ihtimalleri de o kadar yüksek. Sigara kullanımı arttıkça KOAH da artacak’’ dedi.
"TÜRKİYE’DE TOPLUMUN YÜZDE 15’İ KOAH HASTASI"
KOAH’ın önceden erkek hastalığı olarak bilindiğini ancak son yıllarda kadınlarda da görüldüğünü belirten Prof. Dr. Muzaffer Metintaş, ‘‘Sigara kullanımı gelişmiş ülkelerde azalırken, gelişmekte olan ülkelerde erkeklerde stabil kalarak kadınlarda artıyor. Gelişmeyen ülkelerde hem erkeklerde hem de kadınlarda artıyor. KOAH artınca iş gücü kaybı ve ölümler artıyor. Bizim ülkemizde de KOAH toplumun yüzde 15’ini oluşturuyor. Ülkemizde erkeklerde sigara içme oranı sabit ancak kadınlarda çok ciddi bir artış var. Eskiden görmediğimiz kadın KOAH vakaları ortaya çıkıyor. Eskiden KOAH’ı erkek hastalığı olarak telakki ederdik’’ şeklinde konuştu.
"KOAH AKCİĞER KANSERİNİ TETİKLİYOR"
KOAH’ın kendi başına akciğer kanseri riskini de ortaya çıkardığını dile getiren Prof. Dr. Metintaş, ‘‘Sigara içerseniz akciğer kanseri olursunuz. Sigarayı bıraksanız bile kendi başına akciğer kanseri olma riskiniz de yüksek demektir. Akciğer kanseri de ölüm nedenleri içinde 10’uncu sırada. 20 sene sonra ise 5’inci sıraya çıkacak. Dolayısıyla KOAH ve akciğer kanseri, önümüzdeki yıllarda dünyada ve bizim ülkemizde çok ciddi sağlık sorunları olacak. Her ikisi de önlenebilir kanserler. Tütün içimini, mesleki ve çevresel sorunları ortadan kaldırır ya da azaltırsanız yüzde 90 oranında ortadan kaldırabilirsiniz’’ diye belirtti.