YEMEK

Türkiye'nin Zeka Küpü İli Tunceli'den 8 Yöresel Yemek

Yukarı Fırat'ın güzide şehri nam-ı diğer Dersim olan Munzur Dağları'yla çevrili mütevazı şehir Tunceli'den 8 yöresel lezzet!

Türkiye'nin Zeka Küpü İli Tunceli'den 8 Yöresel Yemek

Dövme Çorbası

Döğme ya da dövme çorbası her ne kadar Gaziantep yöresi olarak bilinse de Tunceli'de de sıkça yapılan bir çorba türü. Genellikle Ramazan aylarında yapılan çorbanın ana malzemesi buğdaydır. Buğdaydan yapılan çorba, isteğe göre biberli kızdırılmış yağda yoğurtlu şekilde servis edilir.


Dövme pilavı

Çorbada olduğu gibi 'döğme' olarak da bilinen dövme pilavının ana malzemesi yine buğday. Bu tarif Tunceli dışında Kahramanmaraş ve Erzincan gibi şehirlerde de oldukça meşhur! Buğdaylı pilavı daha da zenginleştirmek isteyenler ise nohut, tavuk ya da et ekleyebiliyor.


Gulik

Çiriş sebzesinden yapılan yemeğin adı da sanı da ülkemizde pek fazla bilinmiyor. Tam adı çiriş haşıla olan yemeğin ayrıca pilavı, çorbası ve böreği de yapılıyor. Şifalı olduğuna inanılan yemeğin içine ek olarak pancar, havuç ve pirinç gibi malzemeler de giriyor. Yemek biraz da sulu oluyor...


Şir

Şir, çok fazla malzemeye gereksinim duymadan sadece hamurla yapılan bir yemek... Babuko olarak da biliniyor. Un, tuz ve karbonatla hazırlanan hamur, fırında yüksek derecede pişirildikten sonra içleri güzelce oyulur. Pişen hamurun üstünde gezdirilen kızgın tereyağının ardından biraz bekledikten sonra sarımsaklı yoğurt ilave edilir ve afiyetle yenir!


Mantar Yemeği

Mantar, Tunceli'de sıkça tüketilen bir başka sebze olarak dikkat çekiyor. Genelde sulu olarak yapılan mantar yemeği, içine et konularak da soteleniyor. Hatta bazı kesimlerde mantar çorbası yapanlara rastlamak da mümkün. Doğranan ya da tüm yemeklerin içine atılan mantarlar sebzeli olduğu zaman sulu, sebze yokken sote olarak tercih ediliyor.


Mumbar Dolması

Siirt yöresiyle ünü bilinen mumbar dolması, Tunceli'de bumbar olarak da geçiyor. Sakatatların en fazla tercih edileni koyun bağırsağından yapılan mumbar dolmasının içine pirinç, az yağlı kıyma (bazı kesimler etsiz tercih ediyor) kuru soğan ve maydanoz giriyor. Uçları makara ipliğiyle kapatılan dolmalar, yüksek ateşte ya da düdüklüde pişirilmeye başlanıyor. Uzun süren bekleyiş sonrası sıcak şekilde yenilen bumbar, Tunceli'nin olmazsa olmazlarından.


Kabak Tatlısı

Dut, ayva gibi meyvelerden reçel yapan Tuncelililer ülkemizin neredeyse her kesiminde yenilen kabak tatlısını en iyi yapan yörelerden biri. Dış kabukları soyulup çekirdekleri ayıklanan kabak, bir güzel doğrandıktan sonra üzerlerine toz şekeri dökülür ve şeker emilinceye kadar bir müddet beklenir. Ardından yumuşayıncaya kadar pişirilmeye başlanılan kabaklara şerbeti eklenir. Genelde Aydın ve Sakarya'da sık tüketilen kabak tatlısı, Tunceli'de de yaygın şekilde yapılıp yeniyor.

En Çok Aranan Haberler