Atina - Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, "Atina'nın Türkiye'nin AB üyeliğini destekleme politikasının sürdüğünü, ancak bunun koşulsuz bir destek olmadığını" belirtti.Türkiye'nin AB perspektifinin desteklenmesinin, stratejik bir seçim olduğunu kaydeden Bakoyanni, dışişleri bakanlığında yapılan görev değişiminin hükümetin bu konudaki politikasını değiştirmediğini söyledi.
Bakoyanni, "Yunanistan'ın bu konudaki desteği açıktır. Dış politikamız Türkiye'nin AB perspektifinin desteklenmesi yönündedir" dedi.
Yunanistan'ın bu konudaki desteğinin koşulsuz bir destek olmadığını ve Türkiye'nin de yerine getirmesi gereken bazı kriterler bulunduğunu belirten Bakoyanni, "Türkiye'nin AB üyeliğini destekleme politikamız bir doktrin değildir. Bu konuda uyguladığımız uzun vadeli politikada hatır gönül yok. Türkiye'nin uygun zamanda yerine getirmesi gereken koşullar vardır. Bu koşullar da hem bizim ve hem de diğer ortaklarımız tarafından belirtilmiştir" diye konuştu.
"Türkiye'nin Gümrük Birliği Ek Protokolü'nü uygulamadığına" ilişkin bir yorum üzerine, "bu konuda karar vermek için henüz erken" olduğunu belirten Bakoyanni, "Türkiye, protokolü 2006 yılı içerisinde uygulama yükümlülüğünü üstlendi. 2006 yılının ikinci ayında bulunuyoruz. Uygulamayı görmek için daha belirli bir zaman süreci var.
Bunların yerine getirilip getirilmediği, diğer ülkelerle de olduğu gibi, hem bizim ve hem de AB tarafından dikkatle izlenmektedir" dedi.
Kıbrıs konusuna da değinen Bakoyanni, bu konuda BM'nin yeni önerilerini beklediklerini, ancak olası önerilerin "Kıbrıs'ın (Rum) AB'ye kabul edilmesiyle Ada'da meydana gelen yeni durumu temel alması gerektiğini" savundu.
Bakoyanni "Bununla birlikte, BM kararları ve şüphesiz Annan planındaki görüşler paketi de dikkate alınmalı. Bunların üçü birlikte, bunaltıcı zaman çizelgeleri belirlemeden ve iyi bir ön hazırlıkla üzerinde uzlaşılmış bir çözüm olarak toplumların onayına sunulacak yeni bir önerinin temelini oluşturabilir" dedi.