Menderes ilçesinde Ataköy'e bağlı Saraçoğlu Çiftliği'nde, zihinsel engellilerin çalışarak topluma kazandırılması ve sosyalleştirilmesi amacıyla, Türkiye’ye örnek olacak bir proje hayata geçirildi. Çiftlik sahibi Op. Dr. Selim Amato ve İzmir’deki Sıcak Yuvam Engelli Bakım Merkezi’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen projede, meyve toplama eğitimi alan 8 zihinsel engelli, işçilerle birlikte 4 günde bir ton erik topladı, harçlıklarını çıkarttı.
Gazi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Op. Dr. Selim Amato, Özel Sıcak Yuvam Engelli Bakım Merkezi sahibi Aylin Aydın Şardağ, Demet Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi sahibi Demet Yılmaz, çiftlik sorumlusu Veli Akaydın, Menderes’teki Saraçoğlu Çiftliği’nde orta ve hafif 8 zihinsel engellinin katılımıyla projenin tanıtımını gerçekleştirdi.Meyve toplayıcılığı konusunda eğitim alan 20 ila 40 arası zihinsel engelli, 30 bin erik ağacının yer aldığı bahçede köylü işçilerle birlikte erik toplayıp işçilerle birlikte çalıştı. Zihinsel engellilere, Aylin Aydın Şardağ ve merkezde görevli psikologlar ve bakım personeli de eşlik etti. Kısa sürede erik toplamayı öğrenen zihinsel ve ruhsal engelli 8 kişi, yevmiye kazanarak bütçelerine katkı sağladı.
“TOPLUMA KAZANDIRMAK İÇİN BU PROJEYİ BAŞLATTIK”
Aylin Şendağ ile birlikte başlattıkları proje hakkında bilgi veren Selim Amato, “Zihinsel engelli arkadaşların topluma kazandırılması için bu projeyi başlattık. Ömürleri kapalı yerde geçiyor. Tarlada özgürler. Yaz boyunca bu çalışmaya devam edeceğiz. Bu iş tuttu. Biz engelliye balık tutmayı öğreteceğiz. Engellilerimize istihdam yaratan bir anlayışla bakarsak, hem onlar hem de ülkemiz mutlu olacaktır. Zihinsel özürlü diye kenara atmak yerine onları hayata kazandırmalıyız. Projemiz bu sezon boyunca devam edecek. Zihinsel özürlü diye bir kenara atılmış insanlar kendi paralarını kazanabilirler. Bunu yaparken eğlenebilir ve sosyalleşebilirler. Hepsi para kazandıkları için değil insan yerine kondukları için çok mutlular. Engellilere tarım alanında destek verilmeli. Tehlikesiz bir iş. İşyerlerinde eleman bulma sıkıntısı olduğunda hazır işgücü olacak. Engellilerin bir çoğunu işgücüne kazandırırsak, 300, 400 bin engelli rahatlıkla iş hayatına atılabilir” dedi.
Şendağ ise, “Bu çalışmayla bakım merkezinde kalmakta olan engellilerin boş zamanlarını değerlendirerek meyve bahçelerinde meyve yetiştiriciliği, meyve toplama faaliyetlerini öğrenmeleri ve uygulamalı olarak bu faaliyetlere katılımlarının sağlanmasını amaçladık. Hedefimiz psikososyal destek verilmesi, boş zamanlarının değerlendirilmesi, zihinsel ve ruhsal olarak kendilerini iyi hissetmelerinin sağlanması, kapalı bakım merkezi ortamından çıkararak doğada rahatlamalarının sağlanması, iş, uğraşı öğrenmeleri, özgüven oluşturulması anlamında çalışmalar yaptık. Projeye katılan kişiler 4 günlük süre içerisinde yapılan işten çok keyif aldılar. İstekli bir şekilde çalışmalara katıldılar ve çok başarılı oldular. Kişiler çalışırken diğer köylü işçilerle arkadaşlık ilişkileri kurdular. Öğlen birbirlerine yemek ve su ikram ettiler. Birlikte sofra kurdular. Paylaşma ve dayanışma ruhunu köylülere gösterdiler. Her sabah 07.30’da kalkıp hazırlıklarını hemen tamamlayıp çiftliğe koşarak geldiler. Bu çalışma sayesinde meyve toplama konusunda mesleki bilgiler elde ettiler” ifadelerini kullandı.
BAKANLIĞA DOSYA SUNULACAK
Özel Sıcak Yuvam Engelli Bakım Merkezi'nden 80, Karşıyaka’daki Demet Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nden 100 engelli projeye katılacak. Çalışmanın raporu fotoğraflarıyla birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na verilerek, projenin Türkiye çapında uygulanabilirliği görüşülecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz