HABER

Türkiye'ye silah ambargosu TSK'yı nasıl etkiler?

Türkiye'ye silah ambargosu uygulayan ülkelere Avusturya'nın ardından Almanya da katıldı; Heckler&Koch'un Türkiye'ye silah satmayacağı iddia edildi. Peki silah ambargoları TSK'yı nasıl etkiler?

Türkiye'ye silah ambargosu TSK'yı nasıl etkiler?

Alman basınının adı açıklanmayan şirket yetkililerine dayandırdığı haberlere göre, strateji değişikliğine giden Heckler& Koch, gelecekte sadece NATO ülkeleri, NATO ile yakın ilişkisi olan ülkeler, demokratik ve yolsuzluğun olmadığı ülkelere silah satacak. Bu gelişmenin ardından Ankara kulislerinde Alman silah üreticisi Heckler&Koch'un, Türkiye'ye silah satmama konusunda karar alması halinde bundan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ciddi şekilde etkilenmesinin söz konusu olacağı konuşuluyor.

TÜRKİYE SARI LİSTEDE

Heckler& Koch’un silah satılabilecek ülkeleri demokrasi ve yolsuzluk gibi kriterlere göre sınıflandırdığı “yeşil listeye” aldığı belirtilirken, Suudi Arabistan, Meksiko, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerin bu listenin dışında kaldığı için gelecekte silah satılmayacağı bilgisi paylaşıldı. Türkiye’yi bu çerçevede sarı listeye aldığı kaydedilen şirketin, gelecekte Türkiye’ye de silah satmak istemediği öne sürüldü. Heckler & Koch’un bu ülkelere silah satışı konusunda Alman hükümetinden izin almakta zorlandığı için strateji değişikliğine gittiği belirtiliyor. Daha önceden yapılan anlaşmalar çerçevesinde yapılan satışların ise yerine getirileceği öğrenildi.

ALMAN FİRMASININ SİLAHLARI TSK İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ

Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre, Alman firmasının lisansı altında üretilen G-3, MP-5 ile MG-3 ve değişik tür tabancalar, TSK’nın temel silah envanterinde ve çok önemli bir yere sahip. Alman firmasının verdiği lisans ile yapılan üretimin Heckler&Koch’un silah satmama kararından etkilenip etkilenmeyeceği merak konusu.

SİLAHLAR KIRIKKALE MKE'DE ÜRETİLİYOR

Türk yetkililer, lisanslı üretimle ilgili sözleşmenin Türkiye lehine çok önemli maddeler içerdiğini, aksi durumda Alman firmasının milyarlarca dolar tazminat ödemek zorunda kalacağını savundular. Söz konusu silahlar Kırıkkale’de MKE’de üretiliyor.

Ancak Alman firmasının lisansını vermediği yeni modernize silahlar için satmama kararı uygulayabileceği belirtiliyor.

Türkiye, piyadenin ana silahında dışa bağımlılıktan kurtulmak için NATO standartlarına uygun milli MPT 76 üretimine başlamıştı. İlk etapta MPT 76’nın 20 binini MKE, 30 binini ise özel sektör üretiyor.

AVUSTURYA PARLAMENTOSU OY BİRLİĞİ İLE TÜRKİYE'YE SİLAH AMBARGOSU KARARI ALMIŞTI

50 bin MPT 76’nın aralık ayının ilk haftasında birliklere dağıtılması planlanıyor. Avusturya parlamentosunun Türkiye'ye silah ambargosu kararının ardından, Alman Heckler&Koch'un da silah satmama yönünde karar aldığı iddia edilmişti.

Avusturya Parlamentosu'nda da geçtiğimiz günlerde Yeşiller Partisi tarafından gündeme getirilen Türkiye'ye silah ambargosu uygulanması yönündeki tasarı, oy birliğiyle kabul edilmişti.

"O UYGULAMA ASELSAN'I DOĞURDU"

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Avusturya'nın silah ambargosu kararına ilişkin şu açıklamalarda bulunmuştu:

"Talihsiz bir karar. Türkiye hiç bir zaman, bölgesinde de, dünyada da çatışmayı, gerilimi savunan bir ülke değildir. Ancak bölgede ki gelişmelere karşı da Türkiye'nin hazırlıklı olması kaçınılmazdır. Bu açıdan baktığımızda işte şu anda ASELSAN 'da bulunuyoruz. Bugün alınan kararın çok daha şiddetlisi, Avusturya tarafından alınan kararın, 74 barış harekatında, Türkiye'ye karşı uygulanmıştı. O uygulama ASELSAN 'ı doğurdu. Ben eminim bu tip uygulamalar Türkiye'nin savunma sanayiinde milli ve yerli silahlarını geliştirmesinde bize daha ciddi bir motivasyon sağlayacak. Avusturya'nın aldığı bu kararı kesinlikle kınıyoruz."

En Çok Aranan Haberler