YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'yi Aihm'de Tazminata Mahkum Eden Gazinocu İlk Kez Konuştu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Bursalı ünlü gazinocuya işkence yapan polislere ceza vermeyen Türkiye'yi 45...

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Bursalı ünlü gazinocuya işkence yapan polislere ceza vermeyen Türkiye'yi 45 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti. Gazinocu Tamer Taylan, adaletin yerini bulduğunu söyledi.

Edinilen bilgiye göre, gazinocu Tamer Taylan, 12 yıl önce gözaltına alındığı sırada kendisine işkence yapan 3 polis memurundan şikayetçi oldu. Mahkeme, polislere verdiği 10 aylık hapis cezasını, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Polisler hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü de herhangi bir disiplin cezası da vermedi. Kendisine işkence yapan polislere gerekli cezanın verilmediği için AİHM'e başvuran Taylan, 100 bin Euro da manevi tazminat talebinde bulundu. AİHM, Türkiye'yi mahkum ederek davacı Taylan'a 45 bin Euro tazminat ödenmesine hükmetti.

BURSALI GAZİNOCU İLK KEZ KONUŞTU

Kararı değerlendiren gazinocu Tamer Taylan, 1997 yılında iki kişinin hakkında zorla senet imzalattığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğunu ifade ederek, "Ben bunun üzerine gözaltına alındım. Şahısların yalan beyan söylediği ortaya çıkınca, savcılık beni mahkemeye bile sevk etmeden serbest bıraktı. Ve 3 yıl sonra bu iki kişi hakkımdaki aynı suçtan dolayı tekrar şikayette bulundu. Dönemin Emniyet Müdürünün talimatıyla gözaltına alındım. Sorguda bana hiç alakasız sorular soruldu. Lav silahları, el bombaları, ağır silahların bende bulunduğunu kabul etmem için türlü türlü işkence yapıldı. Elektrik verildi, askıya alındım, işkencenin envai çeşidi üzerimde denendi. Benden hiç alakam olmayan suçları üstlenmem istendi. Bense hiç bir suçlamayı kabul etmedim ve yargılandığım tüm suçlardan beraat ettim. Ardından da bana işkence yapan emniyet görevlilerinin cezalandırılmaları için dava açtım" dedi.

“İŞKENCE İNSANLIK SUÇU OLMASINA RAĞMEN SUÇLULARA BİR CEZA VERİLMEDİ”

Yargılanan 3 polis memuruna hükmün açıklanmasının geri bırakılması yönünde bir karar verildiğini anlatan Taylan, sözlerini şöyle sürdürdü.

"Bu işkence davası sürerken, İstanbul organize polisi, beni tekrar gözaltına aldı. Şikayetimi geri çekmem için 2001 yılında yeniden işkenceler gördüm. Yapılan baskılara boyun eğmedim. 3 emniyet görevlisine verilen 10 aylık hapis cezası tehir edildi. İşkence, insanlığa karşı yapılan bir suç olmasına rağmen suçlulara bir ceza verilmedi. Biz de AİHM'ne başvurduk ve bu kararı aldık".

AİHM'ne 100 bin Euro'luk bir tazminat davası açtığını anlatan Taylan, " Benim için davanın maddi boyutunun hiç bir önemi yoktu. Önemli olan haklılığımın ortaya çıkmasıydı. Onu da kazandık. Bu benim suçsuz olduğumun ispatı oldu. Adalet yerini buldu. İşkence insanlığa karşı yapılan bir suçtur. Bu kabul edilemez bir şeydir. Bu karar Türkiye'deki diğer işkence davalarına da emsal teşkil edeceği için mutluyum. Kendi adıma da gururluyum" diye konuştu.

Yaşadıklarının maddi boyutunun parayla ölçülemeyeceğini de söyleyen Taylan 2001 yılında İstanbul'da gördüğü işkenceyle alakalı da AİHM'de müracaat edeceğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler