WASHINGTON (İHA) - Avrupa Birliği (AB) Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Washington Post gazetesine verdiği özel demeçte, Türkiye-Kıbrıs ve Yunanistan çerçevesinde Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği ile ilgili sorunu nasıl çözdüğünü anlattı.
Türkiye'nin, Kıbrıs Türk kesiminin Rum kesimiyle birleşse dahi bölgesel güvenlik yapısının dışında tutulması sözüne karşılık AB'nin NATO ile işbirliğine gösterdiği vetoyu kaldırmayı kabul ettiğini söylenen Solana, 2 yıldır üzerinde çalıştığı planın sonunda başarılı olmasından memnunluk duyduğunu belirtti.
Solana, Türkiye'nin bugüne dek 2 devletli Kıbrıs'ın NATO ile alakasının olmasına karşı çıktığını belirterek, bu yüzden barış gücü oluşturmak isteyen AB'nin NATO ile özellikle askeri üsler alanında işbirliği planlarına karşı çıktığını söyledi.
Ancak Solana'nın başını çektiği planda, Türkiye'nin bu konuda tatmin edildiği belirtildi. Buna göre, adadaki 2 devlet birleşme kararı alsa dahi Türk kesimindeki Türk askeri gücünün sayısı azaltılacak ve Rum kesimindeki Yunan askeri gücü de eşit seviyede tutulacak. Adada BM barış gücü bulunmaya devam edecek ancak ada yönetimi NATO'ya da Barış için Ortaklık gibi müttefik bir güç içerisinde yer almayacak.
Yüksek Temsilci Solana, nihai amacının adanın eninde sonunda silahsızlandırılması olduğunu da belirterek, Kopenhag Zirvesi'nde Kıbrıs ile ilgili bir anlaşmaya varılamamış olmasına rağmen anlaşma ümidinin hala var olduğunu da kaydetti.