HABER

Türkiye'yi sarsan eylemi yapan işçiler konuştu: Silahlı adamlar fabrika bastı

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Sosyal medyada gündem yaratan eylemi gerçekleştiren işçilerden açıklama geldi. Zara için üretim yaparken bir gecede işsiz kalan, üç aylık ücretleri ve tazminatları için mücadele eden Bravo işçileri, Eylemlerimiz hakkımızı alana dek sürecek, desteğin devamını diliyoruz" dedi. Bravo’da 4 yıldır çalışan, ismini vermek istemeyen bir kadın işçi, "Bellerinde silahlarla birtakım kişiler geldi. Alacaklı firmalardan geliyorlarmış. Çok korktuk, çıktık fabrikadan" ifadesini kullandı."

Dünyaca ünlü giyim markası Zara için üretim yaparken fabrikalarının bir gecede kapanması sonucu işsiz kalan, gasp edilen üç aylık maaş ve tazminat hakları için 1,5 yıldır mücadele eden Bravo işçileri, yaptıkları son eylemle seslerini tüm yurda duyurmayı başardı.

Zara mağazalarına müşteri gibi girerek giysilere “Alacağınız ürünü ben yaptım, ama paramı alamadım. Lütfen Zara’ya söyleyin, paramı ödesin” yazılı etiketler bırakan işçiler, haklarını alana dek eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyor. BirGün’den Sevgim Denizaltı’ya konuşan işçiler, “Sesimizi duyan ve bizden desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ediyoruz. Tek isteğimiz bu desteğin sürekli olması” diyor.

SİLAHLI ADAMLAR FABRİKAYI BASTI

İstanbul Eyüp’te faaliyet gösteren; Zara, Mango ve Next gibi ünlü markalara üretim yapan Bravo tekstil fabrikası, geçen yıl temmuz ayında aniden kapanmış, 150 civarında işçi 3 aylık maaş, kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarını dahi alamadan ortada kalmıştı. İşçiler, o gün bugündür DİSK Tekstil Sendikası ve Temiz Giysi Kampanyası’nın da desteğiyle gasp edilen hakları için mücadeleyi sürdürüyor.

Bravo’da 4 yıldır çalışan, ismini vermek istemeyen bir kadın işçi, fabrikanın kapandığı günü şöyle anlatıyor:

“Geçen yıl 25 Temmuz günü saat 17.30 sıralarında bir gürültü patırtı koptu. Patron o gün hiç gelmemişti, bir daha da görmedik zaten. Bellerinde silahlarla birtakım kişiler geldi. Alacaklı firmalardan geliyorlarmış. Çok korktuk, çıktık fabrikadan. Ertesi gün işyerine gittiğimizde içeride hiçbir eşyanın olmadığını, her şeyin yağmalandığını gördük.”

“TÜM ARKADAŞLARIMIZIN HAKKINI ALMASINI İSTİYORUZ”

Fabrika kapanmadan önce ücretlerini aylarca düzensiz aldıklarını, son 3 ay hiç ücret alamadıklarını anlatan kadın işçi, “3-5 gün ne yapacağımızı bilemedik, şoktaydık. Patron kaçmış gitmiş. Sonra Bağımsız-Sen (şimdi DİSK Tekstil’e katıldı) bizimle iletişime geçti. Onların desteğiyle icra davası açtık ve kazandık. Zara’ya da durumu aktardık, son yaptığımız üretimin parasını bize vermesini istedik. Ama parayı vermediler, bizimle muhatap bile olmadılar. Sonra biz kampanya başlatıp mücadeleyi sürdürünce bizi mavi yaka-beyaz yaka diye ayırmaya kalktılar. Bize sözlü olarak sadece üretimde yer alanların parasını verebileceklerini ilettiler. Öyle şey olur mu hiç? Biz tüm arkadaşlarımızın hakkını almasını istiyoruz” diyor.

“BİR ARKADAŞIMIZIN KIZI EĞİTİMİNİ BIRAKMAK ZORUNDA KALDI”

Hakları verilmediği için ciddi mağduriyetler yaşadıklarını dile getiren işçi, şöyle devam ediyor:

“Herkes borç harç içinde. Birçok arkadaşımızın evine haciz geldi. Birçoğu hâlâ iş arıyor. Bir arkadaşımızın kızı, üniversite masraflarını ödeyemediği için eğitimini bırakmak zorunda kaldı. Kanser olan, kemoterapi-radyoterapi gören arkadaşımız var. Hepimizin toplam alacağı 3,2 milyon liranın üzerinde. Bunu avroya vurduğumuzda ve geçen yıl ile bu yılki kur farkını düşündüğümüzde ciddi kaybımız var zaten ama buna karşın Zara bu parayı ödemiyor.”

Etiket eylemiyle birlikte seslerini duyurabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen kadın işçi, “Eylemlerimiz sürecek. Şimdi etiketlerin İngilizcesini hazırlıyoruz. Özellikle Change.org’daki imza kampanyamıza desteğin sürmesini istiyoruz” diye konuşuyor.

“DAYANIŞMA GÜZEL ŞEY”

Bravo’da 6,5 yıldır çalışan bir erkek işçi ise şunları söylüyor:

“Fabrika kurulduğu günden beri oradaydım. Gece gündüz çalıştık. Bizim maksadımız Zara’ya zarar vermek değil, biz sadece hakkımızı istiyoruz. Zara, büyük ve saygın bir firma, uluslararası bir sözleşmeye imza atmış, bu sözleşmeye uymasını istiyoruz. 150’ye yakın mağdur insan var.”

Etiket eyleminden sonra medyada ve sosyal medyada gördükleri desteğin kendilerini çok mutlu ettiğini dile getiren işçi, “Çok sevindik, dayanışma güzel şey. Desteğin artmasını ümit ediyoruz” diyor.

“İŞÇİLERİN ALACAKLARI GARANTİ ALTINA ALINSIN”

DİSK Tekstil Sendikası’ndan Asalettin Arslanoğlu, bir buçuk yıldır işçilerin haklarını almaları için kampanya yürüttüklerini, ancak Zara, Next ve Mango’nun yalnızca 77 “mavi yakalı” işçinin parasını ödemeye yanaştığını söyledi. Küresel Sendika IndustriALL’un Türkiye temsilcisinin de Zara’dan yana tavır aldığını söyleyen Arslanoğlu, buna karşın DİSK Tekstil ve Temiz Giysi Kampanyası olarak işçilerle birlikte mücadeleyi sürdürdüklerini ifade etti. Arslanoğlu, “Biz bugün Bravo işçilerinin, gelecekte ise bu markalara üretim yapan tüm işçilerin alacaklarının garanti altına alınmasını istiyoruz. Bu firmalar yeri geldiğinde uluslararası sözleşmelere imza atmayı, sosyal sorumluluk projeleri yapmayı biliyorlar ama somut bir olay yaşandığında maalesef böyle bir tavır sergiliyorlar” diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler