YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkler Baklava Ve Dönerin Patentini Aldı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve Türk Patent Enstitüsü (TPE), marka, paten, coğrafi işaret...

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve Türk Patent Enstitüsü (TPE), marka, paten, coğrafi işaret ve endüstriyel tasarım konularında protokol imzalandı. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Protokol ile birlikte, bundan böyle coğrafi işaretlenmiş, markalaşmış ürünlerin taklitleri olmayacak. Yani baklava artık bizim. Çiğköfte, kokoreç, döner artık bizim olacak” dedi.

TESK ve TPE, marka, paten, coğrafi işaret ve endüstriyel tasarım konularında Antalya Ramada Otel’de işbirliği protokolü imzaladı. TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve konfederasyona bağlı bazı üyeler protokol töreninde hazır bulundu.

İmza öncesi kürsüye çıkan Asan, mevcut imkanlar dahilinde yeterince ilgili paydaşa ulaşamadıkları belirtti. Asan, “Türkiye 2023 vizyonunu ortaya koydu. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında girmek istiyoruz. Bugün dünyanın en büyük ekonomisi ABD’ye baktığımızda gelirlerinin yarısına denk düşen bir fikri portföyü var. Marka ve markaları çok önemsiyorlar” dedi.

Bu protokolle yenilikçiliği, üretkenliği ve yaratıcılığı teşvik ederek ulusal sistemini güçlendirerek, esnaf ve sanatkarların rekabet güçlerini arttıracaklarını belirten Palandöken, “Türkiye’de 100 yıllık firmamız yok denecek kadar az. Protokol ile birlikte, bundan böyle coğrafi işaretlenmiş, markalaşmış ürünlerin taklitleri olmayacak. Yani baklava artık bizim. Çiğköfte, kokoreç, döner artık bizim olacak. Türk insansının gelişmiş sanayideki entegrasyonun sağlanması, organize sanayi bölgelerinde markalaşacak ürünlerin üretimine de önemli katkı koyacak. Patent Enstitüsü ile yapmış olduğumuz bu işbirliği protokolüyle, Avrupa Birliği projeleriyle artık direk muhatap olacağız. Ve böylelikle açılacak konuşmalarda Türk esnaf sanatkarlarının Avrupa ülkeleriyle işbirliği sağlanmış olacak. Bunla birlikte esnaf ve sanatkarın üretimde katkı payının çok önemli olduğunun bilinmesine rağmen, maliyet bakımından da fiyatların daha da düşük seviyeye çekilmesini amaçlayan girdilerin düşürülmesiyle ilgili bir çalışma olacak. Artık herkes güvenerek üretilen ayakkabının, üretilen giysinin, yediğimiz yiyeceklerin hem ülke ekonomisine katkısı olduğunu hem de bireysel olarak kendilerinin Türk ekonomisine katkı vereceğini bilecek. Leziz ürünleri kendi vatandaşları markalarını tescil edilmiş olacak. Hani derler ya ‘Kim yaptı bunu? Hangi usta yaptı?’ İşte, ‘Bu mantı kimin? Dediklerinde Kayseri mantısı diyecekler” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından TESK ve TPE arasında ‘Sınayi Mülkiyet Hakları Bilincinin Geliştirilmesine Yönelik İşbirliği Protokolü’ imzalandı. İmzaların ardından TESK Başkanı Palandöken ve TPE Başkanı Prof. Dr. Asan birbirlerine hediyeler verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler