İtalyan basını ise bir Türk şirketinin Venedik'te kilise restore ettirirken, İtalyan Belediye Başkanı'nın tutumuna dikkat çekti.
Corriere della Sera gazetesi, Venedik’te ada satın alan Türk şirketi Permak’ın, oradaki tarihi kiliseyi restore ederken, İtalyan başkanın dini özgürlüklere saygı göstermemesini yazdı.
Venedik Lagünü’ndeki en değerli gayrimenkullerden olan San Clemente Adası’nı, üzerindeki resort otel ve 1131 yılında inşa edilen tarihi kilise gibi yapılarla birlikte eylül ayında 150 milyon euroluk yatırımla satın alan Permak Grubu, İtalya’nın gündeminden düşmüyor.
Permak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Selim Uyar, kadınlara özel bir akıl hastanesiyken manastır, ardından da otele dönüştürülen bina ile kiliseyi aslına uygun olarak restore edilmesi nedeniyle aylardır çalışmaların başında duruyor. Kısa süre önce Doğan Haber Ajansı’na verdiği röportajda, tarihten yola çıkarak Venediklilerin Türklere karşı önyargıyla yaklaştıklarını anlatan Uyar, “Venedikliler, adadaki mülkü bize ait olan kiliseyi camiye çevireceğimiz endişesi taşıyorlardı. Ancak biz onu restore edince bizi sevmeye başladılar” demişti.
TÜRKLER, HAÇLILARIN KİLİSESİNİ RESTORE EDİYOR
Söz konusu kilisenin Türkler tarafından restore edilmesi, İtalya’daki ramazan tartışmalarına da yansıdı.
Ülkenin kuzeyindeki Padova kentinin aşırı sağcı, ayrılıkçı Kuzey Ligi partisine mensup Belediye Başkanı Massimo Bitonci, kamu binalarında haç asma zorunluluğu getirmiş ve kentteki bazı spor salonları ile okullarda Ramazan ayı boyunca Müslümanların ibadet ve etkinlikleri için tahsis edilmesini yasaklamıştı. Bitoncini, anayasanın da garanti altına aldığı, bireylerin inanç özgürlüğünü baltalamakla suçlanmıştı.
Ülkenin ana akım gazetelerinden Corriere della Sera, internet sitesinde yer verdiği bir haberde, “Türkler Venedik’te Haçlıların antik kilisesini restore ediyor” diye başlık attı.
Venedik’in ve söz konusu adanın da, Müslümanlara karşı gerçekleştirilen Haçlı Seferleri öncesi askerlerin, rahipler tarafından kutsandığı yerlerden olduğu da vurgulandı.
(DHA)