HABER

Türkler ve Yunanlılar iyi dost olabilir

İZMİR (İHA) - Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos Arhondoni, Yunanistan, Bulgaristan, İsrail, ABD ve Türkiye'den 170 öğrencinin özel programa katıldığı İzmir'in Gaziemir İlçesi'ndeki Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) içerisinde bulunan Uzay Kampı Türkiye'yi ziyaret etti. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) süreci, dinler ve mezhepler arası diyaloglar konusunda açıklamalarda bulunan Bartholomeos, Türkiye'nin Avrupa'ya ait olduğu inancını taşıdığını söyledi.

ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer'in davetlisi olarak İzmir'e gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos, serbest bölgedeki ilk ziyaretini, Uzay Kampı Türkiye ile merkezi ABD'nin California kentinde bulunan, Kaya Tuncer ve eşi Mary Tuncer tarafından kurulan Uzay Bilimleri ile Küresel Dostluk Vakfı'nın ortaklaşa organize ettiği 6 günlük programa 5 ayrı ülkeden katılan 170 öğrencinin de bulunduğu Uzay Kampı Türkiye'ye yaptı. Uzay kampını tanıtan filmi izleyen Bartholomeos, daha sonra uzay müzesi, mars yüzeyi modeli, simülatörler ile topraksız ortamda yetiştirilen bitkileri inceledi.

Uzay mekiği Discovery simülatörü, aydaki uzay aracı ve bir astronotun bulunduğu posterin önünde fotoğraf çektiren Bartholomeos, "Uzaya siz de gitmek ister misiniz?" şeklindeki soruya, "Ben gidemem. Ayrıca uzay korkum var" şeklinde cevap verdi.

"MERKEZ HEM BİLİM HEM DE DOSTLUK ADINA ÖNEMLİ" Kaya Tuncer ve kamp yetkililerinin rehberliğinde uzay kampını gezen Bartholomeos, daha sonra Discovery simülatörünün önünde ziyaret ettiği kampta, dinler ve mezhepler arası diyalog ile Türkiye'nin AB süreci hakkında açıklamalarda bulundu. Dünyadaki 5 uzay kampından birisi olan Uzay Kampı Türkiye'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu, gördüğü şeyleri son derece ilginç ve önemli bulduğunu belirten Fener Rum Patriği, "Böyle bir merkezin Türkiye'de bulunması ile hakikaten iftihar edebiliriz. Bu merkez sadece ilim açısından, astronomi ilimleri açısından önemli değil, aynı zamanda muhtelif ülkelerden Türkiye'ye, İzmir'e gelen çocukların birbirleriyle kaynaşması, dost olması açısından da önemlidir. Bu insanların ve kültürlerin birbirini tanıması küçük yaştan başlarsa, ki buradaki uzay kampında bu gerçekleşmektedir, meyveleri çok daha fazladır ve çok daha tatlıdır. Yunanlılar, Bulgarlar, İsrailliler, ABD'liler bu 1-2 hafta zarfında kendi aralarında çok iyi dost olacaklar, bundan sonra mektuplaşacaklar, e-mail şu bu ile devamlı arkadaşlıklarını sürdürecekler ve birkaç sene sonra kendi ülkelerinin siyaset adamları veya ilim adamları, ticaret sahasında ileri gelen kimseleri olarak ülkelerin, medeniyetlerin ve de dinlerin ilişkilerini geliştireceklerdir. Bence bu açıdan buradaki uzay kampının verdiği hizmet, ilmi hizmetten çok daha önemlidir. Burayı kuranları kutluyorum" şeklinde konuştu.

"DİNLER ARASINDAKİ DİYALOĞA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ" Dinler arası diyaloglar hakkında da görüşlerini açıklayan Bartholomeos, "Biz, insanlar ve milletler, kültürler, uygarlıklar, dinler arasındaki diyaloğu her zaman desteklemişizdir. Bunun içindir ki, dinler arasındaki diyaloğa büyük önem veriyoruz. Gerek Müslüman gerek Musevi kardeşlerimizle aşağı yukarı 20 seneden beri diyalog içindeyiz. Bu diyaloglar patrikhanemizin inisiyatifi ile başlamıştır" diye konuştu.
Bartholomeos, İslam alemi ile 10, Musevi alemi ile 5 buluşma gerçekleştirdiklerini, bu buluşmaları devam ettireceklerini, bu üç dinin ileri gelenleri ile dinler arası toplantılar yapacaklarını, bunun ilkinin 1994 yılında İstanbul'da yapılacağını söyledi. İlk toplantının 10. yılı münasebetiyle, 10-12 Ekim 2004 tarihleri arasında yine İstanbul'da üç monoteist (Tek Allah'a inanan) temsilcilerinin iştiraki ile büyük bir konferans hazırladıklarını kaydeden Patrik, ayrıca Hristiyan ve İslam alemleri arasındaki diyaloğu geliştirmek için birkaç seneden beri bazı Müslüman ülkeleri ziyaret ettiğini, bu ülkelerin Bahreyn, Katar, İran, Azerbaycan ve Libya olduğunu ifade etti. Bartholomeos, Müslüman din ve devlet adamları ile aynı masa etrafında oturup konuştuklarını ifade ederek, "Oturup konuşuyoruz, daha iyi tanışıyoruz. Dünya barışı için insanlığın iyiliği için biz din adamları olarak ne yapabileceğimizi tartışıyoruz" dedi.

"TÜRKLER VE YUNANLILAR İYİ DOST OLABİLİRLER" Gelişen Türk ve Yunan ilişkilerine de değinen Fener Rum Patriği Bartholomeos, bu konuda şunları söyledi:

"Türkler ve Yunanlılar gayet iyi dost olabilirler. Geçenlerde Yunanistan'ın yeni Başbakanı Karamanlis, NATO Zirvesi'ne katılmak için İstanbul'a gelmişti. Aynı günlerde patrikhanemizi de ziyaret etmişti. Kendisini kutladım, teşekkür ve tebrik ettim. Çünkü Sayın Simitis hükümetinin yaptığı gibi kendi hükümeti de Türk-Yunan dostluğunu sürdürmektedir. Türkiye'nin AB perspektifini hiç çekinmeden, can-ı gönülden desteklemektedir. Bu bizim, Türkiye'nin Avrupa'ya ait olduğu inancımızın göstergesidir. Hepimiz, herkes kendi açısından bunu desteklemeli. Başarıya ulaşıncaya kadar götürmeliyiz. Eminim ki, birkaç sene içinde Türkiye bu Kopenhag Kriterleri'ni tamamıyla yerine getirmiş, Avrupa camiasının bir üyesi olacaktır."

"İNŞAALLAH YİNE BİR TEK KİLİSEDE BİRLEŞİRİZ" Gazetecilerin, mezhepler arası diyalog kapsamında Papaya yaptığı ziyaretin ne tür yansımaları olacağı konusundaki sorusu üzerine Bartholomeos, "Papa İnşallah bu sene içerisinde Türkiye'ye gelecek. Davetimizi büyük bir memnuniyetle karşıladı. Sıhhi durumu müsait ise İnşallah Kasım ayında Ankara'ya ve İstanbul'a gelecek. Mezhepler arasında bu diyalog sürdürülmektedir. Biliyorsunuz Ortodokslar ile Katolikler 11. asırda ayrıldık. İnşallah bir gün yine bir tek kilise olarak birleşiriz. Bunun büyük bir zamana ihtiyacı vardır. Yani dokuz asırlık, 950 senelik bir uçurum, iki gün içinde veya 40-50 sene içinde durdurulamaz. Yavaş yavaş, dua edip çalışıyoruz" ifadelerinde bulundu.

Öğle yemeğini ESBAŞ'ta yiyen Bartholomeos, burada faaliyet gösteren firmalarda da incelemede bulunurken, düzenlenecek toplantıda bir de konuşma yapacağı ve daha sonra İstanbul'a döneceği bildirildi.

En Çok Aranan Haberler