BERLİN (İHA) - Almanya'daki Türk göçmen örgütlerinin ve Türk toplumu temsilcilerinin sert eleştirilerine rağmen Federal Meclis'te kabul edilen göç yasası değişiklikleri, Cumhurbaşkanı Horst Köhler tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.
Federal hükümetle Türk göçmen kuruluşları arasına kara kedi girmesine yol açan yasal değişikliklere karşı seslendirilen görüşlere hükümetten sonra Köhler de böylece kulak asmadığını gösterdi. İç siyaset arenasında umduğunu bulamayan Türk kuruluşları, çareyi Avrupa Birliği'ne (AB) şikayette buldu.
Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, anayasal eşitlik ilkesine aykırı yasaya karşı hukuk yoluna gidilmesi gerektiğini söyledi. Şen, "Göçmenlerin AB dışından gelecek eşlerine getirdiği yaşadığı ülkede dil öğrenme zorunluluğu nedeniyle sert eleştirilere konu olan göç yasası değişiklikleri Almanya'daki Türk sivil toplum örgütlerinin tepkilerine rağmen yasalaştı. Köhler'in masasında imzalanmayı bekleyen yasa, cumhurbaşkanının imzasıyla kanunlaştırıldı. Türk toplumu temsilcileri yasaya karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvurmalı. Sonuç alınmaz ise konu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önüne götürülmeli" dedi.
Yasaya tepki gösteren Sol Parti Federal Milletvekili Sevim Dağdelen ise, "Cumhurbaşkanı koalisyon ortaklarının baskısına boyun eğdi" şeklinde konuştu.
Yasanın çıkarılması aşamasında göçmen örgütlerinin ve uzmanların özellikle aile birleşimiyle ilgili düzenlemelerinin Anayasaya aykırı olduğuna dikkat çeken Dağdelen, "Hükümet ortakları uyarıları dikkate almadı. Anayasa Mahkemesi tarafından geri çevrilmesi kuvvetle muhtemel olan yasanın çıkarılmasında direttiler. Çıkartılan bu yasayla uyum resmen baltalanıyor. Göçmen örgütlerini ve bireyleri Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaları konusunda cesaretlendirmek istiyorum. Her zaman yanlarındayım" diye konuştu.
Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat da, yasanın Köhler tarafından imzalanmasına büyük tepki gösterdi ve yasanın yürürlüğe girmemesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunacaklarını yineledi. Almanya'nın Hamburg eyaletindeki Yeşil Alternatif Liste'den (GAL) milletvekili olan Nebahat Güçlü, Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in yenilenen Göç Yasası'nı imzalamasıyla, "Almanya'nın ikiyüzlülüğünü gösterdiğini" söyledi.
Güçlü yaptığı açıklamada, "Bir taraftan Uyum Zirvesi düzenlediler, diğer taraftan zirveye paralel olarak yasaları zorlaştırdılar. Resmen, bizden olmayanlar ülkelerine gitsin deniliyor" ifadelerini kullandı.
Almanya Cumhurbaşkanı Köhler'in Göç Yasası'nı onaylaması üzerine basın açıklaması yapan UETD Genel Başkanı Süleyman Arslan, "Almanya'da ikinci sınıf vatandaş olmayı hak etmiyoruz. Göç yasasıyla birlikte Türk toplumu için yeni bir süreç başlamıştır. Bu yasanın gerçek amacının aile birleşimi yoluyla Almanya'ya gelen insanlara engel olmak istediği anlaşılmıştır. Yeni yasa entegrasyona mutlak manada aykırıdır ve ayrımcılık yapmaktadır. Getirdiği yükümlülükler ve yaptırımlarla Almanya'ya uyum sağlamış ve Alman vatandaşı olmuş yabancı kökenli kişileri bile ayrı bir kategoriye almaktadır. Maalesef bu yasa Almanya'da iki sınıflı bir toplum oluşturacaktır. Sivil toplum örgütlerimizle omuz omuza çalışıp bu yanlışı düzeltmeye hazırız" dedi.
Almanya Türkiye Kökenli Vatandaşlar Birliği Konseyi ise düzenlediği basın bildirisinde olayı sert bir dille eleştirdi. Birlikten yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Biz göçmenler ve göçmen cemiyetleri olarak bu yasanın bilhassa Türkiye'den gelen insanların Anayasal haklarını ihlal ettiğini düşünüyor ve bunu böyle algılıyoruz. Tabii ki yürürlüğe giren kanun bizi de bağlamakta ve geçerliliği olduğu sürece uygulanması gerekmektedir. Konuyu AİHM'e taşıyacağız. Kararın buradan geri döneceği inancını taşıyoruz."
Diğer bir çok sivil toplum örgütü de yayınladıkları bildirilerde olayı şiddetle kınayıp birlikte tepki vermeye hazırız mesajı verdi.