HABER

Türklere vize davası Avrupa'yı karıştırdı

Türklere vize davası Avrupa'yı karıştırdı

ABAD kararından sonra vize konusu Türkiye-AB ilişkilerinin ana gündemini oluşturdu. Önümüzdeki hafta AP'de geniş katılımlı bir toplantı yapılacak. AB Komisyonu nisan ayı ortalarında resmi bir tutum belirleyecek ve 22 Nisan'da da üst düzey yetkililerin katılacağı bir "vize zirvesi" yapılacak.

AVRUPA Birliği Adalet Divanı'nın (ABAD), Türklere vize uygulanamayacağı kararı ve Alman İdare Mahkemesi'nin bu kararı onaylayan hükmünden sonra vizenin kaldırılması için çabalar yoğunlaştı. Bu konuda bir çözüm bulunması için harekete geçildi.Tüm AB anlaşmalarının "doğru" ve "eksiksiz" uygulanmasını takip etmekle yükümlü olan Avrupa Birliği Komisyonu, Nisan ayı ortalarında bundan sonra nasıl bir uygulama yapılacağına dair resmi bir tutum belirleyecek. Önümüzdeki hafta Avrupa Parlamentosu'nun ana gündemini vize konusu oluşturacak ve sorunun çözümü için iki gün sürecek bir toplantı yapılacak.

ABAD'ın iki TIR şöförünün başvurusu üzerine aldığı "Türklere vize uygulanamaz" kararı, AB'nin ana gündemi haline geldi. Gerek Türkiye'den yapılan üst düzey temaslar, gerekse Avrupa Parlamentosu'nun Yeşiller Grubu'nun girişimleri, önümüzdeki haftalarda bu konuda "resmi bir tutum" belirlenmesini gerektirecek. Brüksel'de bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Devlet Bakanı Egemen Bağış, AB yetkilileri ile yaptıkları temaslarda, ortada hukuki bir karar olduğunu, AB'nin vize konusunda adım atması gerektiğini belirttiler.Diğer yandan ise Avrupa Parlamentosu'nun Yeşiller Grubu, AB Komisyonu'na verdiği üç maddelik önerge ile "Türklere vize ne zaman kalkacak?" sorusunun yanıtını istedi. AB Komisyonu'nun bu önergeye en geç Nisan ortalarında cevap vermesi gerekiyor. AB Komisyonu'nun vereceği cevap, ABAD kararından sonra AB'nin resmi tutumuna yönelik ilk yanıt olacak.

1927 ANLAŞMASI İLE OTURMA İZNİ

ALMANYA'da yaşayan iş adamı Yavuz Öztürk (37) beş aydır sürdürdüğü hukuk mücadelesini kazandı ve oturma izni aldı. Öztürk'ün avukatı Erinç Ercan, bu kararın alınmasında 1927 Weimarer Cumhuriyeti'nde kabul edilen yerleşme anlaşmasının 4. maddesinde yer alan, "Almanya-Türkiye arasında karşılıklı sanayi, ticaret alanlarındaki uygulamalar gereği oturma izni alınabilinir" hükmünün etkili olduğunu söyledi.

Hürriyet

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler