ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Washington'da düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Hürriyet'te yer alan habere göre, Toner, yaklaşık 10 yıl boyunca Gana'nın başkenti Akra'da Amerikan büyükelçiliği gibi çalışıp, insanlara büyük paralar karşılığında sahte vizeler veren dolandırıcıların düzenlediği belgelerle ABD'ye giriş yapılıp yapılmadığına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:
"ABD VİZESİNİ TAKLİT ETMEK ÇOK ZOR"
"Bu dolandırıcılardan alınan vizeyle ABD'ye giriş olmadı çünkü şu aralar ABD vizesini taklit etmek çok çok zor. Güvenlik derecesi yüksek bir belge ve birkaç farklı derecede güvenlik önlemleri alınarak bu tür girişimlerin önüne geçilmiştir."
"SAHTE BELGELERİN KALİTESİ ÇOK DÜŞÜKTÜ"
Toner, "Açıkçası sahte belgelerin kalitesi oldukça düşüktü" diyen Toner, dolandırıcıların sahte belgeleri, süresi dolmuş ABD vizelerini örnek alarak hazırladıklarını belirtti.
Yerli organize suç şebekeleriyle birlikte hareket eden bir grup Türk vatandaşının da içinde bulunduğu bir örgütün, göç ve ceza hukuku konusunda uzman Ganalı bir avukatı da yanlarına alıp akıllara durgunluk veren organize bir dolandırıcılığa imza attı.
YAKLAŞIK 10 YIL ABD KONSOLOSLUĞU GİBİ HİZMET VERDİ
Ghana Business New adlı Afrika'da yayın yapan internet sitesinde yer alan habere göre, Gana’nın başkenti Akra’da eski bir binaya yerleşen suç şebekesi, yaklaşık 10 yıl faaliyet gösterdi.
Binanın dışında, göndere Amerikan bayrağı çekip içeriye de Başkan Barack Obama portresi asan şebeke, her hafta pazartesi, salı ve cuma günleri öğlene kadar ABD konsolosluğu gibi hizmet verdi.
İŞTE GANA'DAKİ GERÇEK ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ
UMUT TACİRLERİ HER BAŞVURANDAN 6 BİN DOLAR ALDI
Örgütte yer alan Türk vatandaşları ise “ABD konsolosluk çalışanı” kılığında İngilizce ve Felemenkçe konuşarak ve Ganalı yetkililere rüşvet vererek yıllarca dolandırıcılık yaptı. ABD vizesi alma umuduyla bekleyen Afrikalılara karşı bir nevi umut tacirliği yapan dolandırıcılar her başvurandan 6 bin dolar aldılar.