HABER

Türkoloji Günleri başladı

MUĞLA (İHA) - Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından, yeryüzünde yaşayan yaklaşık 200 milyon Türk topluluğunun dilleri ve kültürlerinin gelecek kuşaklara tanıtımı amacıyla düzenlediği Geleneksel Türkoloji Günleri başladı.

Yurt dışında ve ülkemizdeki bazı üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri öğretim üyelerinin katılımı ile ilk defa gerçekleştirilen Türkoloji Günleri'nin açılış oturumuna Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Namık Açıkgöz başkanlık etti. Oturumun açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Namık Açıkgöz, Türkoloji Bilimi'nin ilk defa 1893 yılında ele alınmaya başladığını belirterek, "Modern anlamda Türkoloji de, Köprülü ve onun arkadaşları döneminde gündeme gelmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra ciddi anlamda Türkoloji, cumhuriyetin 75. yılında tam anlamıyla ele alınmaya başlamıştır" dedi.

Açılış oturumunda konuşan Harward Üniversitesi Türkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Tekin de Türkiye'de Türklük Bilimi'nin durumu konusunda bilgi verdi.Türkolojinin basit bir tanımla Türk dili ve edebiyatı anlamına geldiğini, geniş anlamda ise Türk tarihini, sanat tarihini, halk edebiyatını ve folklorü ile musiki tarihini ele aldığını söyledi. Prof. Dr. Tekin, Türk edebiyatı tarihinin yazılmasının ve belge hale getirilmesinin Türkoloji Bilimi yönünden büyük öneminin bulunduğuna işaret ederek, bunun için de şahısların hayatı ve eserlerine yer verilirken, her devri temsil eden kişilerin ve eserlerin de ayrıntıları ile ele alınması gerektiğini kaydetti. Bu yıl ilki gerçekleştirilen Türkoloji Günleri'ne önümüzdeki yıllarda geleneksel olarak devam edileceği bildirildi.

En Çok Aranan Haberler