Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, "Bugünkü koşullarda çözüm süreciyle birlikte bölgeye yatırımlar daha çok gidecektir" dedi.
Onatça, Marmara ve Kuzey Anadolu Sanayici ve İş adamları Dernekleri Federasyonunun (MAKSİFED) düzenlediği "Değerlendirme Çalıştayları" toplantısı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye orta gelir tuzağının neresinde-" şeklinde bir çalışma gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Rapora göre 3 farklı Türkiye ortaya çıktığını belirten Onatça, "Bunlardan biri, orta gelir tuzağı riski olmayan, içinde 14 il ve 4 bölgeyi barındıran Bursa'nın da olduğu bir bölge. İçinde Antalya, Mersin, Kayseri, Adana'nın da olduğu 40 il ise orta gelir tuzağı ile karşı karşıya. Bu 40 ilin milli gelir hasılası 8 bin 500 dolar seviyesinde. Bunların haricinde 27 il var ki bırakın orta gelir tuzağını, yoksulluk tuzağı riski ile karşı karşıya. Bunlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu.
Onatça, rapor sonuçlarını haziranda Elazığ'da duyuracaklarını açıklayarak, şöyle devam etti:
"Güneydoğu'daki yoksulluk tuzağı olan illerde geçimlik tarımdan, endüstriyel ekonomiye geçiş olmalı. Bunun içinde de devlet katkılarının olması lazım. Bugünkü koşullarda çözüm süreciyle birlikte bölgeye yatırımlar daha çok gidecektir. Yoksulluk tuzağındaki illerin birçoğu orta gelir tuzağına yaklaşacaklardır. Aynı gömleği herkese giydirmeniz mümkün değil. Her bölgeye ayrı çalışma yapmak lazım. Örneğin Bursa'ya, 'tarımsal ekonomiden endüstriyel ekonomiye geçin' diyemezsiniz."
Türkiye'nin 50 yıldır orta gelir tuzağı içerisinde olduğunu dile getiren Onatça, şunları kaydetti:
"Türkiye maalesef 50 yıl orta gelir tuzağında kalmış. 50 yıldır aynı yerde duruyor. Mesela Güney Kore bundan 17 yılda çıkmış. Biz 50 yıl sıkışıp kalmışız. Onun için eğer hükümetimizin belirlediği 2023 vizyonu ile ilgili belirlediğimiz çalışma yapılabilirse, inşallah buradan biz de çıkabiliriz. Hükümet tarafından yüzde 6,5 büyümeden bahsediliyor. Bu yıl 4, seneye 5 büyüme oranı açıklanıyor ama bizim yaptığımız hesaplamalara göre Türkiye'nin yüzde 8 büyümesi lazım ki 2023 vizyonunu yakalayabilelim. Dünyanın her tarafından gelişmişlik farklılıkları var ama bizim burada biraz farklı. En alt ile üst arasında 5 kat fark var. Biz Türkiye'nin dinamiklerine güveniyoruz ve onun için bu çalışmaları yapıyoruz."
Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Coşkunöz Yöney de sanayide üretimin desteklenmesi gerektiğini belirterek, "İstihdam bu şekilde arttırılabilir. Değerli TL ihracatı köstekleyen bir gelişme. Para politikalarında buna yönelik çalışmalar olması gerekiyor" ifadesini kullandı.
Muhabir: Halil İbrahim Başer
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz