2018 ve 2019 yıllarında hizmete girecek olan yeni haberleşme uyduları Türksat 5A ve 5B’nin fırlatılması için gerekli anlaşma yapıldı. Türkiye’nin iki önemli uydusu olacak olan uydular, %25 yerlilik oranına sahip olacak. Uyduların üretiminde mümkün olduğunda Türk mühendis çalışacak. İhale sırasında deneyim aktarımı için özel maddelerin de eklendiği uydular için fırlatma ihalesi de tamamlandı.
Uydunun fırlatılması için dünyanın en büyük firmalarından teklif toplayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, aldığı teklifler arasından 3 tanesini yeterli olarak bulmuştu. Yeterli bulunan firmalar arasından da Avrupalı Airbus seçildi. Türkiye’nin yeni uydularını uzaya Airbus taşıyacak. Avrupalı Airbus, Daha önce de çeşitli uydu projelerinde görev alan Japon Mitsubishi Electronic ve Kanadalı MDA/Space System Loral seçilen 3 firma arasındaydı. Teknik yeterliliklere uygun teklif verdiği belirtilen bu 3 firma arasından en düşük maliyetli ve en yüksek yerlilik oranı sunan Airbus’a görev verildi. Resmi olarak henüz anlaşma imzalanmamış olsa da 9 Kasım tarihinde İstanbul’da düzenlenecek olan Global SatShow fuarında kameralar karşısında anlaşma imzalanacak.
Televizyon ve internet hizmetlerini sağlayacak olan 5A ve 5B farklı bölgeleri hedeflemekte. İlk olarak fırlatılacak olan 5A uydusu, 2018 yılında fırlatılacak ve kısa süre sonra da hizmete girecek. Türksat 5B ise 2019 yılında hizmette olacak.
Bir yandan bu iki uydunun çalışmaları devam ederken bir yandan da Turksat 6A için çalışmalar devam ediyor. 5A ve 5B uydularında %25 oranında yerlilik sağlanabilirken 6A uydusunun tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilmesi hedefleniyor. Turksat 6A uydusu 2015 yılında Ankara’da açılan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi tarafından üretilecek. 6A uydusunun temel yüklenicisi ise TAİ/TUSAŞ olacak. TUBİTAK da projeye destek verecek olan kurumlar arasında yer alacak.
****