YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TURKVET Kaydı Olmayan Kurbanlıkların Satışına Izin Verilmeyecek

Eskişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Halil Çankaya, ilde bu yıl Veteriner Bilgi...

TURKVET Kaydı Olmayan Kurbanlıkların Satışına Izin Verilmeyecek

Eskişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Halil Çankaya, ilde bu yıl Veteriner Bilgi Sistemi (TURKVET)’ne kayıtlı olmayan hayvanların satışına izin vermeyeceklerini söyledi. Çankaya, “Bu sayede pazara gelen hayvanların yaşları kulak küpe numaralarından kontrol edilebilecek. Bu sayede kaçak ve 2 yaşını doldurmamış büyükbaş hayvanların pazara girişine izin verilmeyecektir.” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Halil Çankaya, Eskişehir’in Muttalip beldesi yakınlarına kurulan hayvan pazarında incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Çankaya, önümüzdeki Kurban Bayramı’nda Eskişehir’de 8 ila 10 bin arasında büyükbaş, 45 bin küçükbaş hayvan kesimi olacağını söyledi.

Pazara getirilen bütün hayvanların Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne bağlı veteriner hekimler tarafından muayene edildiğini kaydeden Çankaya, sağlıksız hayvanların pazara sokulmaması için bir takım tedbirler aldıklarını söyledi. Çankaya, “Bakanlığımız ‘TURKVET’ online veri sistemimizi hayvan pazarında kullanılabilir şekilde hazırladık. Bu sayede pazara gelen hayvanların yaşları kulak küpe numaralarından kontrol edilebilecek. Bu sayede kaçak ve 2 yaşını doldurmamış büyükbaş hayvanların pazara girişine izin verilmeyecektir. Hayvanların muayenesi sonucu pasaport ve belgeleri de incelenecektir.” dedi.

Kurbanlık vasfına uygun olan büyükbaş hayvanların pasaportlarına kırmızı renkli 'kurban olabilir’ kaşesi vurulduktan sonra pazara girişlerine müsaade edileceğini belirten Çankaya, kurbanlık vasfı taşımayan hayvanların sevkine izin verilmeyeceğini ifade etti. Çankaya, 23 veteriner hekimin pazarda görevli olacağını kaydetti. İl Müftülüğü ile yapılan ortak çalışma sonucu bir broşür hazırladıklarını açıklayan Çankaya, vatandaşların kurban alırken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgiler vereceklerini söyledi.

Kesilen kurbanlık hayvanların et ve sakatatların uygun ortamlarda saklanması gerektiğine değinen Çankaya, “Et ve sakatat mikropların üremesi için en uygun yerlerdir. Bu sebeple kesilen hayvanların karkasları dinlendirildikten sonra, soğutma işlemine tutulur. Bu işlemden sonra parçalama ve mekanik olarak kemikten ayrılma işlemi gerçekleştirilir.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler