HABER

TÜRMOB'dan maliye politikasında değişim çağrısı

TÜRMOB'dan maliye politikasında değişim çağrısı

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Masum Türker, küresel krizle birlikte maliye politikalarında değişikliğin kaçınılmaz hale geldiğini vurgulayarak, uygulanması gereken maliye politikasına yönelik önerilerini açıkladı.

Türker, "Günümüz koşullarında maliye politikası, talep düzeyini ve bileşimini yönlendirmede önemli bir araç haline geldi. Devlete, ekonomide arzulanmayan dalgalanmaları önlemek ve düzeltmek açısından önemli görevler düşüyor" dedi.

Masum Türker yaptığı açıklamada, kamu maliye politikalarının, kamu gelirleri, kamu giderleri ve kamu borç yönetimine ilişkin politikaları içeren bir program ile yeniden yapılandırılması gerektiğine işaret etti. Türker, bu yapılanmada yurttaşı incitmeyen ve eziyet etmeyen, adil bir kaynak ve gelir dağılımını esas alan, yolsuzluklara geçit vermeyen bir anlayışa dayanan politikalar oluşturulması ve eylem planları programlanması gerektiğini vurguladı.

"VERGİLER DÜŞÜRÜLSÜN"

Türkiye'nin gerçek gelir ve özellikle yatay vergi adaleti ilkelerine dayalı bir reform stratejisi belirlemesi zorunluluğu bulunduğuna işaret eden Türker, "Vergilerin artırılması talebi kısacak, oysa ki talebin artırılması Türk ekonomisi için hayati önemde sahip, bu yüzden vergilerin mutlaka düşürülmesi gerekmektedir" dedi.
Türker, ülke ekonomisini içine düştüğü durumdan çıkarabilmenin baş koşullarının, ulusal çıkarları koruyacak, ulusal sermayeye sahip çıkacak, iç ve dış piyasalara güven verecek, kendi içinde tutarlı, uygulanabilir, orta ve uzun vadede sürdürülebilir bir ekonomik programın varlığını sergilemek olduğunu anlattı.

-POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN ON ÖNERİ-

İşsizliğin sosyal barışı tehlikeye düşürecek ölçüye varmaması için ekonominin rekabet gücünü artıracak ve yeni ek kaynaklar yaratacak yatırımların hızla devreye girmesi gerektiğini belirten Türker, maliye politikasında değişim için önerilerini şöyle sıraladı:
"Vergilerdeki gelecek belirsizliğini kaldırmak ve dolaylı vergilerin toplam vergi içindeki oranını azaltarak vergi adaletini sağlamak.
Kamu giderlerinde verimliliği güvence altına alarak, yolsuzluklara olanak tanımayan bir yapı oluşturmak.
Sosyal güvenlik sisteminde yolsuzluklarla oluşan sağlık harcamalarını kontrol altına alarak yaşlılık aylıklarını insanca yaşamayı sağlayacak düzeyde tutmak.
Bireylere ve özel sektöre iş üreten uluslararası rekabet kabiliyeti yüksek devlet yatırımlarına ve işletmelere ağırlık vermek.
Yerel yönetimlerin mali disiplinini sağlayacak önlemleri almak. Rant ve yolsuzluk ortamının gelir ve kaynak dağılımını bozmasını önlemek.
Çağdaş yaşamın gerektirdiği ortamın oluşmasında etkili olan eğitim, sağlık, turizm ve benzeri sektörlerin iş kapasitesini genişletici politikaları ortaya koymak.
Kamu borçlanma yönetiminde, devletin bankalara değil bireylere borçlanmasını sağlayacak, politikalara öncelik vermek.
Bölgeler arası kalkınma farklılığını giderecek vergi ve harcama politikaları oluşturmak, bölgesel teşvik politikaları geliştirilmek.
Yer altı ve yerüstü doğal kaynakları zenginleştiren ve bunlara dayalı üretim faaliyetlerini özendiren maliye politikalarına öncelik vermek.
Ulusal sermayenin, uluslararası haksız rekabete karşı korunması için gerekli teşvik ve vergilendirme avantajlarını sağlayacak ‘ulusal üretim politikası'nı esas alan maliye politikaları uygulamak."
(ANKA)
(ES/NB/BÜN)

11:38 11/11/2008
"

En Çok Aranan Haberler