YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Turunçgil Sarı Damar Açılması Hastalığı Doğu Akdeniz'de Yayılıyor

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüket Önelge, 'turunçgil sarı...

Turunçgil Sarı Damar Açılması Hastalığı Doğu Akdeniz'de Yayılıyor

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüket Önelge, 'turunçgil sarı damar açılması hastalığı'nın Doğu Akdeniz'de hızlı bir yayılım göstermeye başladığını söyledi.

Adana’nın Kozan ilçesinde çiftçilere yönelik ‘Turunçgil Sarı Damar Açılması Hastalığı’ hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen doğrudan faaliyet desteği kapsamında Ticaret Odası toplantı salonunda yapılan toplantıda konuşan Prof. Dr. Önelge, sarı damar açılması hastalığının Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yaygınlığı ve tanılama yöntemleri ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Dünyada pek bilinmeyen, ancak turunçgil tarımının gelişmediği Hindistan ve Pakistan'da yaygın olan hastalığın Doğu Akdeniz'de hızlı bir yayılım göstermeye başladığına dikkat çeken Önelge, "Ülkemizde hastalık ilk kez Adana'da limon ağaçlarında görülmüştü. Hastalığın yayılımı şu anda sınırlı düzeyde olmakla birlikte, son beş yılda hızlı bir yayılım göstermeye başlayacaktır." dedi.

Hastalığın önüne geçilebilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Önelge, "Hastalığın bölgemizde hangi alanlarda var olduğunu ve yayılım durumunu belirlemek, turunçgil üreticilerini ve ilgili kuruluşları bilgilendirip hastalık konusunda uyarmak, karantina müdürlüklerinin gerek ithalat gerekse ihracatta hastalığın hızlı teşhisini sağlamasına yardımcı olmak gerekir. Ayrıca bölge turunçgil üreticisinin bu hastalık konusunda seminerler, afiş ve kitapçıklarla bilgilendirilmesi sağlanmalı, tarım ve turunçgil ile ilgili ulusal ve uluslararası kurumlara hastalık konusunda net bilgileri ulaştırılmalıdır." diye konuştu.

Adana, Mersin ve Hatay'ı kapsayacak bir proje çalışması ile bu hastalığın durumunun saptanması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizen Önelge, sertifikalı fidan dikilmesi ve budama hijyenine dikkat edilmesinin, hastalığın yayılmasını önleyeceğine vurgu yaptı.
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necati Doğanay, bilgilendirme toplantılarının devam ettiğin belirterek, çiftçilere gereken desteği verdiklerini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler