YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Turunçgili En Fazla Hangi İl Tüketiyor?

Adana Çiftçiler Birliği’nin Çukurova Kalkınma Ajansı desteği ile gerçekleştireceği proje kapsamında, il il turunçgil envanteri...

Turunçgili En Fazla Hangi İl Tüketiyor?

Adana Çiftçiler Birliği’nin Çukurova Kalkınma Ajansı desteği ile gerçekleştireceği proje kapsamında, il il turunçgil envanteri çıkarılacak. Bu sayede tüketimi artırmak için bir ‘yol haritası’ belirlenecek.

Türkiye’nin ‘Turunçgil Tüketimi Envanteri’ni çıkartacak. Söz konusu çalışma ile birlikte il il tüketim alışkanlıkları incelenerek, sektörün gelişimi noktasında belirlenecek politikaların da söz konusu envantere göre şekillendirileceği kaydedildi.

Adana Çiftçiler Birliği tarafından hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından da ‘Doğrudan Faaliyet Desteği’ çerçevesinde hibe desteği verilen; ‘Turunçgil Tüketiminin Araştırılmasına Yönelik Stratejiler Projesi’ kapsamında başlatılan çalışmalar sürüyor.

3 ay sürecek ve 10 Ocak 2013’te tamamlanacak olan projenin toplam maliyetinin ise 41 bin 370 TL olduğu kaydedildi.

Proje ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Halid Milli, proje ile birlikte Türkiye’deki turunçgil tüketiminin bir envanterini çıkartacaklarını belirterek, bununla birlikte illere göre turunçgil tüketimin alışkanlıklarının da ortaya konulacağını anlattı.

"TÜRKİYE’DE YETERİ KADAR TURUNÇGİL TÜKETİLMİYOR"

Aynı zamanda da ‘Proje Koordinatörü’ de olan Milli, şöyle konuştu:

"Tüketim alışkanlıklarını analiz ederek, iç piyasadaki tüketimi arttırarak, sektöre de bir canlılık getirmeyi amaçlıyoruz. Bu noktada neyin nasıl ve ne şekilde yapılması noktasında proje bize bir ‘yol haritası’ oluşturacak. Bununla birlikte hem üreticiyi, hem de tüccarı mağdur etmeyecek bir politikanın izlenebilmesine de zemin hazırlanmış olacak. Tüm bunların yanında ülkemizde yeni yetişen nesle, turunçgil tüketimi alışkanlığı kazandırarak, onların sağlıklı bir birey olarak yetişmelerine katkıda bulunmak istiyoruz."

Bugün Türkiye’de yeteri kadar turunçgil tüketildiğine inanmadığını kaydeden Milli, böylesi bir alışkanlığın da olmadığına dikkat çekti.

Adeta bir ‘vitamin deposu’ olarak öne çıkan ve yurtdışında bir ‘ilaç’ olarak kabul edilen turunçgilin, Türkiye’nin bazı bölgelerdeki tüketiminin neredeyse yok denilecek kadar az olduğunu yorumunda bulunan Milli, bunun yanında tarladaki ürünün pazarlanması konusunda da ciddi sorun ve sıkıntılar yaşandığını belirtti.

"PROJE SEKTÖR İLE İLGİLİ POLİTİKALARI BELİRLEYECEK"

Bugün Türkiye’deki toplam turunçgil üretiminin net olarak bilinmediğini söyleyen Milli, "Ancak yapılan araştırmalarda bu üretimin 3.5 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. Bunun da 1.5 milyon tonu ihraç edilirken, 2 milyon tona yakının da iç piyasada tüketiliyor. Nüfusu neredeyse 80 milyona ulaşan bir ülke için bu rakamlar çok düşük" ifadesini kullandı.

Yıllık yaklaşık 2 milyon tonluk bir tüketimin, dünya ortalamasının da çok altında olduğunu vurgulayan Halid Milli, bunun hem üreticinin kazanımı, hem de insanların ihtiyacı olan vitaminin alımı konusunda da çok düşük bir rakam olduğunu kaydetti.

Adana, Mersin ve Hatay olarak ele alındığında Türkiye’deki toplam turunçgil üretiminin yaklaşık yüzde 85’inin Çukurova Bölgesi’nde yetiştirildiğini kaydeden Milli, ‘Turunçgil Tüketiminin Araştırılmasına Yönelik Stratejiler Projesi’nin de Türk turunçgil sektörü açısından da çok önemli bir misyon üstleneceğini savundu.

Halid Milli, proje ile birlikte ortaya konulacak olan ‘turunçgil tüketim envanteri’ ile birlikte sektör ile ilgili olarak belirlenecek politikaların temel taşını oluşturacağını da sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler