Çorum Hitit Üniversitesi’nde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Türkiye Ulusal Sabit GPS (TUSAGA)-Aktif projesi tanıtıldı.
Hitit Üniversitesi Çorum Meslek Yüksek Okulu’ndaki tanıtım toplantısına Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Tapu Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, Türksat A.Ş. GNSS Danışmanı Doç. Dr. Muzaffer Kahveci, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanı Sedat Bakıcı, Çorum Gaz A.Ş. Genel Müdürü Kasum Kahraman, öğretim üyeleri ve davetliler izledi.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, geçmişte bir bölgede bir koordinatı bulmanın bazen bir güne mal olduğunu belirterek, TUSAGA-Aktif sistemi ile Türkiye’de ve dünyada istenilen bir yer veya bölgenin koordinatını saniyeler içerisinde 3 boyutlu olarak tespit edebilir hale geldiğini söyledi..
Geometrik Mühendisliğinin her geçen gün şekil değiştiren bir bölüm olduğunu dile getiren Prof. Dr. Reha Metin Alkan, daha önce çok büyük sıkıntılarla yapılmaya çalışılan mesleğin şu anda farklı noktalara geldiğine dikkat çekti.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 165 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Rektör Alkan,. Harita Kadastro bölümlerinin teşkilata teknik eleman yetiştirmek için kurulduğunu zamanla her yönden gelişen ve teknolojik alt yapısını güçlendiren bölümün ciddi bir ivme kazanarak önemli bir noktaya geldiğinin altını çizdi.
Harita Kadastro bölümünde başarılı öğrencilerin bulunduğuna dikkat çeken Alkan, “Başarılı öğrencilerimiz var. Biz öğrencilerimizin sizlerle beraber şehrin her noktasında çalışma ve staj yapmasını arzu ediyoruz. Bu noktada bizlere verilen desteğin artacağına inanıyorum. Birlikte projeler yapabiliriz. Harita kadastro bölümümüzü diğer bölümlerle bir araya getirdiğimizde daha değişik, farklı ve büyük projeler ortaya çıkacaktır. Coğrafya ve afet bilgi sistemi kurabiliriz. Çorum’da afet bilgi sistemi kurulmadı. Bu işlere geç kalırsak başkaları yapar. Daha büyük daha geniş projeler yapmamız gerekiyor. Üniversitemiz gençleri ile her türlü projeyi birlikte hayata geçirmeye hazırız” dedi.
Tapu Kadastro Genel Müdürü Davut Güney ise, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün kökünün Osmanlı İmparatorluğu’na dayandığını söyledi. Güney, hem hizmet hemde teknolojik yönünden alt yapısını güçlendirerek kendisini yenileyen teşkilatın ülkenin saygın kurumlarından birisi hale geldiğinin altını çizdiğini belirtti.
Yılda 7 milyon işlem yapılan Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nde yaklaşık 22 milyon insana hizmet verildiğini anlatan Güney, “Kadastro işlemleri Türkiye’nin kanayan bir yarası idi. Türkiye’de 2003 yılında kadastro işlemlerinin yüzde 70’i tamamlanmıştı. Doğu Güneydoğu başta olmak üzere Karadeniz bölgesinin tamamı kadastro yapılmamıştı. Buna son vermek için bir fizibilite çalışması yaparak 3 yıl içerisinde kadastro çalışmalarının tamamını bitirdik. Daha önce yapılan çalışmaların modernizasyonları da devam ediyor. 8 milyon parselinde yenileme çalışmalarını önümüzdeki süreçte tamamlayacağız. Vatandaşlara büyük kolaylıklar sağlandı. E-tahsilat yapıyoruz. TUSAGA sistemine 7 milyon TL harcandı ancak dönüşümü daha büyük oldu ülkemize” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Türksat A.Ş. GNSS Danışmanı Doç. Dr. Muzaffer Kahveci “Uydulaerla Konum Belirleme Sistemleri ve Güncel Gelişmeler”, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanı Sedat Bakıcı ise “TUSAGA-Aktif” projesi hakkında sunum yaptı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz