HABER

TÜSİAD: İlerleme raporu üyeliğe işaret ediyor

TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü, Avrupa Komisyonu’nun 2009 Türkiye raporunun, son bir yılda üyelik yönünde ilerlemesinin bir fotoğrafı olduğunu belirterek raporun "üyeliğe işaret ettiğini" söyledi.

Kaleağası, ”Rapor genel olarak olumludur fakat bazı temel konulurda önemli uyarılar içermektedir” dedi. Kaleağası, “Rapor üyeliğe işaret ediyor” ifadesini de kullandı.

Bahadır Kaleağası, İlerleme Raporunu ABHaber’e değerlendirirken “Avrupa Komisyonu Raporu Türkiye’nin son bir yılda üyelik yönünde ilerlemesinin bir fotoğrafıdır. Rapor genel olarak olumludur fakat bazı temel konulurda önemli uyarılar içermektedir. Raporda siyasal değerlendirme, tam üyelik koşulu ve temenni niteliği taşıyan farklı bölümleri birbirine karıştırmamak gerekir. Bu noktada önemli olan somut koşul olarak vurgulanan hususlardır” dedi.

Raporun, Türk hükümetinin AB reformlarını tekrar başlatmasını ve dış politikadaki açılımlarını takdir ederken, yargının tarafsızlığı, vergi politikalarının siyasallaşması, kadın hakları, sendikal haklar, internete getirilen kısıtlamalar ve çevre mevzuatı gibi bir dizi alanda mevcut sorunların aşılması gereğine dikkat çektiğini kaydeden Kaleağası, şöyle dedi:

“Bu noktada önemli olan, Türkiye’nin AB üyeliğine hazır hale gelmek için önünde sorunlar olması değil, bu sorunların somut çözümlerinin olmasıdır. Dolayısıyla, Türkiye’nin önünde AB üyeliğine uzanabileceği somut bir yol haritası vardır.”

Kaleağası, bu raporla da bir kere daha önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye’nin hangi koşullarda AB üyesi olabileceği belli olduğunu belirterek bu koşulları şu şekilde gruplaştırdı:

"1. Kopenhag siyasal kıstaslarına uyum: demokrasi, hukuk devleti, laiklik, insan hakları, düşünce özgürlüğü, bağımsız yargı, özgür medya..

2. AB mevzuatına uyum, müzakerelerin tamamlanması: Avrupa standartlarında bir ekonomik düzen, sosyal haklar, çevre, tüketici hakları, ulaştırma politikaları..

3. Eğitim, kadın hakları, bilgi toplumu, yeni teknolojiler, temiz enerji devrimi, vatandaşa hizmet odaklı devlet anlayışı ve uluslararası iletişim gibi alanlarda yükselen bir ülke.

4. Çağdaş, dinsel ve etnik dogmalardan arınmış bir merkez sağ ile çağdaş ve Avrupalı bir merkez sola açılan siyasal partiler yelpazesi ve demokrasi kültürü.

5. Özetle, önümüzdeki yıllarda geçtiğimiz yirmi yıla göre çok daha iyi yönetilecek bir Türkiye.”

ANKA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler