İstanbul -(AA) Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), iş gücü piyasasına yönelik düzenlemelere hız verilmesi gerektiğini bildirdi.
TÜSİAD, TÜİK'in Hanehalkı İşgücü Anketi 2006 yılı Temmuz-Ağustos-Eylül dönemi sonuçlarına ilişkin bir açıklama yaptı.
Açıklamada, 2006 yılının üçüncü üç aylık sonuçlarına göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla tarım dışında iş gücünün 542 bin, istihdamın ise 622 bin kişi arttığı, tarım sektöründe ise iş gücünün 139 bin, istihdamın 181 bin azaldığı ifade edildi.
Türkiye genelinde, 2006 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla işsizlik oranının yüzde 9,1, tarım dışı işsizlik oranının ise yüzde 12,0 olarak tahmin edildiği anımsatılan açıklamada, "İstihdam rakamları ekonomik faaliyete göre incelendiğinde, sanayi ve hizmet sektörlerinde gözlenen istikrarlı istihdam artışının, bu yılın başından itibaren yavaşlama eğiliminde olduğu görülmektedir" denildi.
Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Toplam faktör verimliliğinde kayda değer bir kırılma yaşandığına dair somut bir bulgu bulunmamakla birlikte, bu dönemde kısmi verimlilikte gözlenen artışların ise daha ziyade sermaye faktöründen kaynaklandığı ve emek verimliliğindeki artışın oldukça sınırlı gerçekleştiği düşünülmektedir.
Uygulanmakta olan makro politikaların mevcut durumu bundan daha öteye götürmesi pratik açıdan pek olanaklı görünmemektedir. Başka bir deyişle, Türkiye ekonomisi son yıllarda önemli ölçüde istihdam yaratmakla birlikte, bu iş olanakları daha ziyade iş gücü piyasasına yeni girenler için söz konusu olmaktadır. Büyüme oranları istikrarlı olduğu ve potansiyeline yakın düzeylerde seyrettiği sürece bu eğilimin devam etmesi beklenmektedir."İş gücü piyasasındaki katılıkların ortadan kaldırılması suretiyle ekonominin istihdam yaratma kapasitesinin artırılmasının gerekliliğine vurgu yapılan açıklamada, "Bu bağlamda, vergi ve primlerin neden olduğu yüksek iş gücü maliyetleri, aksak ücret belirleme mekanizmaları, etkin olmayan iş arama süreçleri ve vasıf uyumsuzluğu, işsizlik tazminat düzeni gibi etkenler başta
olmak üzere, iş gücü piyasasına yönelik yapısal düzenlemelere hız verilmesinin altını önemle çiziyoruz" görüşü aktarıldı.