BALIKESİR (İHA) - TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, hükümetin Kıbrıs meselesinin çözümünde gösterdiği iradenin kutlanacak bir tutum olduğunu söyledi.
Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde yapılan 'Türkiye SİAD Platformu Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda konuşan Sabancı, hükümetin Kıbrıs konusundaki yaklaşımını doğru bulduklarını dile getirerek, "Hükümet, Kıbrıs meselesinde kapsamlı bir siyasal-toplumsal uzlaşmadan güç alarak, gerçekten kutlanması gereken bir çözüm iradesi göstermiştir. Bu iradeyi göstermek, Kıbrıs Türk halkına egemenlik, refah ve mutluluk yolunu açmaya ve Türkiye'nin AB üyeliği pozisyonunu güçlendirmeye yönelik bir bakış açışı ile inisiyatifi elinde tutma yaklaşımı sayesinde mümkün olmuştur" dedi.
28 Mart seçimlerinde seçmenin iktidar partisine teveccühünün artarak devam ettiğini anlatan Sabancı, "Ancak bu artışın seçimler öncesinde telaffuz edilen oranlara ulaşmadığı, hala hatırı sayılır bir oyun muhalif partilerde toplandığı da bir gerçektir. Biz bu verileri, hükümetin politikalarının genel anlamda onaylanarak yönetimde istikrarın güçlendirilmesi, ama uzlaşmacı ve dengeli bir yönetim yaklaşımını muhafaza etme gereğinin de altının çizilmesi olarak yorumluyoruz. Bu, Türkiye'nin iç ve dış meselelerinin çözümünde iktidar partisinin sorumluluklarının daha da artırmıştır. Seçimlerin ortaya çıkardığı bir gerçek de, Türkiye'nin alternatif politikalar üreten, yapıcı ve dinamik bir muhalefete şiddetli ihtayacı olduğudur" dedi.
Mahalli seçimlerin toz dumanınını geride bırakırken, ekonomi, siyaset, dış ilişkiler, kamu yönetimi ve eğitim gibi alanlarra öncelikle dikkate alınması gereken konular olduğunu hatırlatan Sabancı, mali piyasalarnda sağlanan istikrarın sürdürülmesi için hükümetin bütçe disiplininin korumaya devam etmesi gerektiğini kaydetti. Hükümetin, vergi performansının artmasına yönelik harcamaları kontrol etmesini, vergi tabanını genişleterek kayıt dışı ekomoni daraltılmasını isteyen Sabancı, istikrarlı bir büyümenin ardından yatırım ve istihdamın artması için bu faktörlerin dikkati alınmasının hayati önemi olduğunu belirtti.
Avrupa Birliği'nin ekonomik durgunluktan çıkma eğiliminde olduğuna dikkat çeken Sabancı, Türkiye'nin de girişimcilerin ve rekabetin önündeki engelleri hızla kaldırması gerektiğini savundu.
Merkeziyetçi-bürokratik anlayış terk edilerek mahalli yönetimlerin yetki ve sorumluluklarının artırılmasını ve halkın yönetime katılmasının sağlanmasını isteyen Sabancı, hükümetin hazırladığı kamu yönetimi reformunda bazı anayasal ve yasal düzenlemelerin eksik bırakıldığını, tasarının bu boşluklar doldurularak yürürlüğe sokulması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin AB'ye girmesi halinde hızlı kalkınma ve gelişme için en önemli varlığımızın insan sermayesi olacağını vurgulayan Sabancı, mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin yükseltilmesi ve ders kitaplarının içeriğinin zenginleştirilmesinin şart olduğunu söyledi. Üniversitelerin yeniden yapılandırılmasının üç aşamalı olarak ele alınması gerektiğini dile getiren Sabancı, eğitim sisteminde ideolojik çatışma yapan tartışmalardan kaçınılmasının önemi üzerinde durdu.
SİAD yöneticilerinin de birer konuşma yaptığı toplantıda alınan kararlar, bildiri halinde kamuoyuna açıklandı.