YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TÜSİAD Ve DEİK'ten 'Çin'i Anlamak' Konferansı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Türkiye Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) 'Çin’i Anlamak,...

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Türkiye Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) 'Çin’i Anlamak, Çin ile iş Yapmak' konulu konferans düzenledi. Konferansta, ünlü iş adamı Hüsnü Özyeğin yatırım yaptığı Çin ile ilgili tecrübelerini paylaştı. Özyeğin, katılımcılara, bu ülkede iş yapmak istiyorlarsa mutlaka Çinli bir ortak bulmalarını tavsiye etti.

Konferans çerçevesinde düzenlenen panelde moderatörlük yapan TÜSİAD İnternational'ın Başkanı Osman Boyner, Çin’in dünya fabrikası olmaya aday bir ülke olduğunu söyledi. Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin de Çin’e giden Türk Hava Yolları (THY) uçaklarının dolu gittiğine işaret ederek, “Çin aslında dünyanın lokomotifi olmuş vaziyette. Türkiye krize rağmen ekonomik büyümesini devam ettiren bir ülke, bu sebeple Çin’le ilişkilerini iyi tutmalı.” dedi. Çin ile ilgili tecrübelerini de paylaşan Özyeğin, cari açık konusuna farklı bir pencerene baktı. Çin'den yapılan ithalatı bu anlamda ayrı tutulmasını isteyen Özyeğin, şunları söyledi:

''Çin'den cari açığımız açısından zaman zaman şikayetçi oluyoruz. Ben buna tersten bakıyorum. Biz İstanbul'daki limanımız için Çin'den vinçler satın aldık. Bu vinçler sadece Japonya, Almanya ve Çin'de yapılıyor. Biz bu konteynerleri Çin'den aldığımız zaman Türkiye cari fazla verdi. Bunları Çin'den almak yerine Almanya'dan alsaydık, yüzde 30'dan fazla döviz ödeyecektik. Türkiye'nin Çin'e yaptığı ihracatın en önemli 4 kalemi ham maden. Biz mermer blokları konteynerlere koyup Çin'e yolluyoruz. Sonra da o bloklar Çin'de kesiliyor, parlatılıyor, bize tekrar geri geliyor. Yine de İtalya ve diğer mamul mermer üreten ülkelerin fiyatlarından daha ucuza geri geliyor."

Panele sponsor olan Citibank’ın Türkiye Genel Müdürü Serra Akçaoğlu da dünyadaki yatırımların batıdan doğuya doğru kaydığına dikkat çekerek, büyük yatırımcıların merkezlerini İstanbul’a taşıdıklarına işaret etti. Yapılan araştırmalara göre 2050 yılında dünya ticaretinin 300 trilyon dolara yaklaşacağını bildiren Akçaoğlu, bu ticaretin yüzde 46’sının Çin’e ait olacağını tahmin ettiklerini açıkladı. Son 10 yılda Türkiye’nin Çin’le olan işbirliğinin yüzde 36 büyüdüğünü belirtti. Citibank olarak, Afrika, Ortadoğu ve Mısır’da Türkiye masaları açtıklarını yakın bir zamanda Çin’de de Türkiye masası açacaklarını söyledi.

Çin ile Türkiye’nin sadece finans olarak değil, zaman ve dostluk yatırımında yapılması gerektiğini ifade eden Citibank Çin Ceo’su Andrew Au, Çin ile Türkiye arasındaki ticaretin bu yıl yüzde 16 azaldığını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler