HABER

TÜSİAD'ın Avrupa çıkarmasına destek

İSTANBUL (İHA) - Çeşitli ülkelerin kültürlerini ve müzisyenlerini bir araya getiren yapısıyla dikkat çeken Tekfen Filarmoni Orkestrası, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) AB müzakere çalışmaları kapsamında Belçika, Fransa ve Almanya'nın başkentlerinde gerçekleştireceği "Turkey@Europe-Week" etkinliği kapsamında 3 konser verecek.

Tekfen Filarmoni Orkestrası, TÜSİAD'ın Avrupa başkentlerine yapacağı çıkarmaya, farklı kültürleri birleştiren müziğiyle destek verecek. AB üyeliği müzakere çalışmalarının 1. yıldönümü çerçevesinde Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve kültürel sesini duyurmak amacıyla Türk iş adamları ile Avrupa'yı kuşatacak olan TÜSİAD, 3-5 Ekim tarihleri arasında Brüksel, Paris ve Berlin'de "Turkey@Europe-Week" isimli bir dizi etkinlik gerçekleştirecek. Etkinlik kapsamında Tekfen Filarmoni Orkestrası, 2 Ekim Salı günü Waterloo'da Saint Ann Kilisesi'nde, 4 Ekim Çarşamba günü Paris'te Eglise Saint Roch'da ve 5 Ekim Perşembe günü de Berlin Konzerthaus am Gendarmenmarkt'ta konserler verecek.

Saim Akçıl'ın yönetiminde, Ferit Tüzün'ün "Anadolu'dan Esintiler" bestesiyle başlayacak konser, İlyas Mirzayev'in "Ney Konçertosu", M. Adel Gerai'nin "Bahçekurd", Mozart'ın "Türk Marşı", isimsiz bestecinin "Nihavent Longa", İlyas Mirzayev'in "Karadeniz Rapsodisi", Göksel Baktagir'in "Güneşin Dağlardan Yükselişi" ve yine İlyas Mirvayev'in geçtiğimiz Haziran ayında dünya prömiyeri gerçekleşen "Üç Denizin Senfonisi" bestesi ile devam edecek. Konsere, ney, ud, zarb, kanun, def, tulum, kaval, Azeri kemança ve Karadeniz'in kemençesi gibi çeşitli kültürlerin yerel enstrümanları da eşlik edecek.

1992 yılında, Tekfen Holding'in kurucularından A. Nihat Gökyiğit tarafından Karadeniz Oda Orkestrası adıyla hayata geçirilen Tekfen Filarmoni Orkestrası, çeşitli kültürleri bir araya getiren müziğiyle, Türkiye'de olduğu kadar tüm dünyada da büyük beğeni topluyor. Başlangıçta Karadeniz Ekonomik İşbirliği'ne üye ülkelerin sanatçılarından oluşan Orkestra bugün, Hazar ve Doğu Akdeniz ülkelerinden sanatçıların da bünyesine katılmasıyla dünyanın en problemli bölgesinden barışa çağrının sesi oldu. Ulusal-uluslararası çatışma ve kargaşaların yaşandığı bir bölgenin en nitelikli müzisyenlerini bir araya getiren Tekfen Filarmoni Orkestrası, sanatın evrensel dilinin beşeri farklılıkları nasıl bir zenginliğe dönüştürebildiğinin mükemmel bir örneği haline geldi. Tekfen Filarmoni Orkestrası ününü, öncelikle repertuarı ve içlerinde Bulgaristan'ın 'Kaval'ı, Rusya'nın 'Domra'sı, Kazakistan'ın 'Kılkobuz'u, Azerbaycan'ın 'Kemança'sı, Ukrayna'nın 'Bandura'sı, Hırvatistan'ın 'Salamuar'sı, Yunanistan'ın 'Buzuki'si ve Türkiye'nin 'Ud, Ney, Bağlama ve Kanun'ları gibi yerel enstrümanların çeşitliliğinden kazandı.

En Çok Aranan Haberler