HABER

TÜSİAD'ın son 3 kadın başkanından 8 Mart Kadınlar Günü'ne vurgu

TÜSİAD'ın üç kadın başkanı Ümit Boyner, Arzuhan Doğan Yalçın ve Cansen Başaran Symes 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için bir araya geldi. Bu üç isim Dünya Kadınlar Günü için anlamlı bir çağrıda bulundu.

TÜSİAD'ın son 3 kadın başkanından 8 Mart Kadınlar Günü'ne vurgu

TÜSİAD, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için açıklama yaptı. TÜSİAD'ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü açıklaması için son üç kadın başkan, Ümit Boyner, Arzuhan Doğan Yalçın ve şu anki başkan Cansen Başaran Symes bir araya geldi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü açıklamasında, kadınların sosyal hayatın her alanında var olması gerektiğine vurgu yapıldı ve "Tek kanatla uçamayız" dendi.

TÜSİAD’dan Dünya Kadınlar Günü’yle ilgili açıklama geldi.

Yazılı olarak yapılan açıklamada, “İş dünyasında, kamuda, siyasette yer alan herkesi, toplumsal cinsiyet eşitliğine öncelik vermeye davet ediyoruz. Kadına yönelik şiddet ile kadının eğitime, çalışma hayatına ve siyasete katılımındaki engeller sadece kadın sorunu değil, 'toplum sorunu'… Ortak amacımız, nüfusun yarısını oluşturan kadınları diğer yarısı ile eşit konuma getirmek için çözümler geliştirmek olmalı. Kız çocuklarımızın eğitimine verilen önem ve yapılan yatırım, yarının güçlü toplumu ve üretken ekonomisini mümkün kılacak. Çalışma yaşamı başta olmak üzere her alanda çeşitlilik önemli çünkü farklılıklar engel değil, başarı demek. Cinsiyet eşitliği sağlanmış bir çalışma yaşamının çok daha demokratik, rekabetçi ve başarılı olacağına inanıyoruz” denildi.

''TEK KANATLA UÇAMAYIZ''

Açıklamanın devamında, “Siyasetin kadınların potansiyeline, enerjisine ve bakış açısına ihtiyacı var. Bu yılki genel seçimler sonucunda kadınların mecliste eşit temsilini arzu ediyoruz. Kadınların gücünü hayatın her alanına eşit katmalıyız. Tek kanatla uçamayız” ifadesine yer verildi.

“İŞ DÜNYASI AİLE İÇİ ŞİDDETE KARŞI” PROJESİNE DESTEK

Açıklamada, İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı” projesine destek verildiği de belirtildi. Konuyla ilgili olarak, “Kadınların güven ve huzur içinde yaşadığı bir ülke yaratmak, başta karar alıcılar olmak üzere hepimizin görevi. TÜSİAD olarak üzerimize düşen sorumluluğu, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu'nun “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi"ne destek vererek yerine getireceğiz” denildi.

PROJENİN DETAYLARI

Proje, özel sektör yöneticilerini ve çalışanlarını bilinçlendirerek aile içi şiddetin çalışan kadınlara ve iş ortamına olumsuz etkilerini azaltmayı ve kadınları güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda dünyadaki en başarılı şirket uygulamalarının Türkiye’de de şirketler tarafından benimsenmesi ve yaygınlaştırılması hedefleniyor. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun 2014 yılında başlattığı proje, Hollanda Hükümeti ve BM Nüfus Fonu desteğiyle yürütülüyor.

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ TARİHÇESİ

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını öneren Clara Zetkin (solda) Rosa Luxemburg ile.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

TÜRKİYE'DE 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler