Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile Çin Sanayi ve Ticaret Federasyonu arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Konfederasyon Başkanı Rıza Nur Meral, bu sayede Çin ile başlatılan yakın iş birliği sürecinin bir adım daha ileriye götürdüklerini söyledi.
İmza törenine, TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral ve Çin Sanayi ve Ticaret Federasyonu Başkan Yardımcısı San Bey Şan ile Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Gon Şi Yav Şin ve Türkiye Cumhuriyeti Yatırım Destek Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı katıldı.
Rıza Nur Meral, törende yaptığı konuşmada, Türkiye ve Çin’in son 10 yılda ekonomi alanında sadece kader birliği yapmadığını, her alanda iki ülke arasındaki ilişkilerin çok yüksek seviyeye ulaştığını belirtti. Devlet büyüklerinin karşılıklı ziyaretlerinin önemine değinen Meral, “Dünya arenasında ülkelerimizin ekonomik ve politik gücü yükselirken iki ülkenin de birbirine olan ihtiyacının da eş zamanlı olarak ortaya çıktığını düşünüyorum. Bu ortak hareket erme şüphesiz birbirimizi tamamlamamıza imkan veriyor. Türk ve Çin’li iş adamları için çok önemli bir fırsat oluşturuyor.” diye konuştu.
Türkiye’nin en etkin iş dünyası kurumlarından biri olarak son yıllarda Uzakdoğu çalışmalarında önceliği Çin’e verdiklerini anlatan Meral, bazı faaliyetlerini şöyle sıraladı:
“Bu yıl 30 Mart -5 Nisan da Çin Modern Araştırmalar Enstitüsü, 15 Nisan’da Ticaret Bakanlığı’nın yetkililerini TUSKON merkezinde ağırladık. Ayrıca Çin İstanbul Başkansolosluğu ile bir program geçekleştirdik. Ardından Ağustos ayında, FAW (Çin eski yerli otomobil firması) firmasının üst düzey yetkililerini ziyaret ettik. Daha sonra Çin Ulusal Halk Meclisinin önceki Başkan Yardımcısı ve Çin Yabancı Ülkelerle Dostluk Derneği Danışmanı Gu Şiu Lien ile beraberindeki heyeti 8 Ekim 2011’de ağırladık.”
Çin ile başlatılan yakın iş birliği sürecinin bu gün itibariyle bir adım daha ileriye götürdüklerinin kaydeden Meral, “Ticaret ve yatırım formunun sonunda Konfedarasyonumuz ile Çin Yatırım Fedarasyonu arasında bir ikili iş birliği anlaşması imzalamış olacağız. Bu anlaşma ile önümüzdeki dönemlerde çok daha fazla karşılıklı ticaret ve yatırım heyetini düzenlemeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Çin’in içinde bulunduğu kendine has konumundan dolayı, siyasi istikrarın sağlanmasında ekonomik gelişimi en önemli yeri tuttuğunu kaydeden Meral, sahip olduğu nüfus ve iş gücü potansiyeli ile Çin’in gerek iç pazarda gerek dış pazarda ekonomik gelişimini sürdürmeyi en birinci politika olarak benimsediğini kaydetti. İstikrarlı ve sürdürülebilir gelişim noktasında Türkiye ile yapılacak ortaklıkların hem Çin hem de Türkiye’ye büyük katkılarının olacağının altını çizen TUSKON Başkanı, “Türkiye le Çin’i sadece karşılıklı yatırımlar ve ticaret tatmin etmez. Türkiye’nin yumuşak gücünden yararlanarak özellikle Ortadoğu Ülkeleri’ne ve sahip olduğu Avrupa Birliği Gümrük Birliği avantajlarını kullanarak diğer AB ülkelerine Çin mallarının sunumu gerçekleştirilebilir. Rusya ve Orta Asya’da, hem Avrupa için önemli giriş kapısına dönüşebilir.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz