Associated Press’in haberine göre, kazanın ne zaman ya da nasıl yaşandığıyla ilgili kesin bir bilgi yok. Ancak sakalın temizlik yapıldığı sırada düştüğü tahmin ediliyor.
Adlarının gizli kalmasını isteyen üç müze görevlisi, maskenin kısa sürede onarılması emrinin geldiğini ve ‘uygun olmayan‘ yapıştırıcının kullanıldığını ise kabul etti.
“Ne yazık ki geri döndürülmesi çok zor bir madde kullanıldı. Tutkal, metal ya da taş gibi maddeleri yapıştırmak için kullanılıyor ama Tutankhamun’un altın maskesi gibi seçkin bir parça için uygun olduğunu sanmıyorum” diyen müze görevlisi, maskenin koruma laboratuvarına götürülmek yerine yeniden sergilenmesinin tercih edildiğini belirtti.
“Şimdi yüz ile sakal arasında daha önce olmayan bir boşluk var” diyen müze görevlisi, o boşlukta sarı renkli transparan bir çizgi olduğunu söyledi.
‘Tamir‘ sırasında müzede olan bir başka görevli de, maskenin tutkalla yapıştırıldığını doğruladı. Müze görevlisi, yapışkanın bir bölümünün maskenin üzerinde kuruduğunu, bir başka meslektaşının kuruyan tutkalı spatulayla kazıyarak temizlediğini ve kazıma işlemi sırasında maskede çizikler oluştuğunu anlattı.
Mısır’ın eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e karşı başlayan ayaklanmalar ülke turizmini de etkilemişti. Turizm gelirlerini çoğaltmak için harekete geçen yetkililer müzelere yatırımı artırmıştı.
Kaynak: Diken