YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tutuklu Milletvekillerinin Durumu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Şırnak KCK davasının tutuklu sanığı BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın "3. Yargı Paketi" kapsamında

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Şırnak KCK davasının tutuklu sanığı BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın "3. Yargı Paketi" kapsamında tahliye talebinin reddedilmesiyle ilgili olarak, "Mahkeme, yasama organına karşı direnmeye devam ediyor" dedi.

CHP Diyarbakır İl Başkanlığı'nca Dedeman Otel'de düzenlenen basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tanrıkulu, yasama organınca çok önemli bir düzenlemeye imza atıldığını söyledi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Şırnak KCK davasının tutuklu sanığı BDP Şırnak Milletvekili Sarıyıldız ile ilgili kararının gerekçesi bakımından yanlış olduğunu savunan Tanrıkulu, "Türkiye'de bu yargı ortamında mümkün olduğu kadar yargıya taktir hakkı bırakacak düzenleme yapmamak lazım. Yargı bu taktir hakkını maalesef özgürlükler ve adalet lehine kullanmıyor" dedi.

Mahkemenin kararının, "Sen hangi yasayı çıkarırsan çıkar, ben kendi taktir hakkımı kullanırım, tahliye etmem" anlamına geldiğini savunan Tanrıkulu, şöyle konuştu:

"Mahkemenin verdiği karar gerekçesi bakımından yanlış. Suç ayrımı yok, bütün suçlar bakımından eğer koşulları varsa adli kontrol uygulanabilecek. Mahkeme ne yapmış, gerçekten bunu hukukla, adaletle ve yargı pratiğiyle izah etmek mümkün değil. Mahkeme, yasama organına karşı direnmeye devam ediyor. Yasama organını rehin almaya, yasama faaliyetlerini kendi kontrolünde tutmaya devam ediyor. Bu karardan anladığımız budur. Umuyorum diğer milletvekilleri için de aynı pratiği uygulamazlar. Türkiye'nin önünü açacak, siyasetteki gerginliği belki biraz azaltacak, bir tutum alırlar."

Kararın diğer mahkemeler için emsal teşkil etmediğini sözlerine ekleyen Tanrıkulu, "Ama bu kadar çok acele eden, aceleyi de kanunun amacına ters olarak yorumlayan mahkemenin kararını doğru bulmuyorum. Diğer mahkemelerin ne yapacağını göreceğiz. Bu karar, diğer mahkemelerin eline yorum için bir fırsat da vermiştir" diye konuştu.

-"Siyasi partiler arasındaki diyalogdan umutluyum"-

Tanrıkulu, bir gazetecinin CHP'nin Kürt sorununa ilişkin çözüm önerisiyle ilgili sorusu üzerine şunları söyledi:

"Türkiye'nin bu meselesi neredeyse Cumhuriyet ile yaşıttır. Dolayısıyla bu meseleyi bir ayda, üç ayda çözüm sürecine sokmak mümkün değil. Ben siyasi partiler arasındaki diyalogdan umutluyum. Meclis odaklı bir sürecin başlayabileceğine inanıyoruz. Bu konudaki meclis odaklı mutabakat arayışımıza devam edeceğiz. Başbakan, eğer cesaretle bu sorunun çözümü noktasında ortaklaşarak diğer siyasal muhataplarıyla birlikte bir tutum almaya başlarsa, çözüm süreci de başlar. Bugüne kadar bunu yapmamıştır, ama bundan sonra yapar mı göreceğiz. Biz Mecliste herkesin görebileceği şeffaf bir süreç olsun istiyoruz. Kamuoyu, başka merkezlerde değil, Türkiye'de olsun, bu insanların iradesinin tecelli ettiği, oluştuğu Mecliste olsun istiyor. Meclis odaklı bir süreç başlatırsak, bu sorunun bütün tarafları bakımından yeni bir başlangıç olabileceğini düşünüyorum."

Tanrıkulu, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili olarak da "Türkiye'de bütün ağır ceza mahkemeleri bu suçlara bakmaktan yoksun mudur- Bence bakabilirler. Oralara bu sistemin zihniyetini temsil eden yargıçlar atanıyor. O yargıçlar kendilerine, 'Bizler yargının kurmaylarıyız' diyorlar. Ben bunu pratikten biliyorum. Yargı içerisinde bu farkı niye yaratıyorsunuz" dedi.

Muhabir: İsmail Ersan / İbrahim Yakut

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler