HABER

Tutuklu vekiller konusunda flaş gelişme

TBMM'de üç parti, AK Parti, CHP ve BDP anlaştı.

Tutuklu vekiller konusunda flaş gelişme

Uzlaşmaya göre, Anayasa'nın 83 ve 84. maddelerinde yapılacak değişiklikle, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ile, geçen ay içinde tahliye edilen BDP'li vekillere ilişkin ceza infazları, dönem sonuna kadar ertelenecek.

Anayasa'ya konulacak geçici bir madde ile de, hali hazırda cezaları Yargıtay tarafından onanmış MHP'li Engin Alan ile, BDP'li Sabahat Tuncel'in milletvekilliklerinin düşürülmesi de yine dönem sonuna bırakılacak. Uzlaşmaya, TBMM'de Ak Parti'den Mustafa Şentop, CHP'den Atilla Kart ve BDP'den Hasip Kaplan'ın oluşturduğu komisyonda varıldı. MHP Komisyona üye vermeyi reddetmişti. Kaplan Hürriyet'e yaptığt açıklamada uzlaşma unsurlarını şöyle anlattı;

Anayasa'nın 83 ve 84. maddelei değişiyor. Değişiklikle sadece adam öldürmeye suç üstü gibi suçlar dışında, milletvekillerinin yargılanması Meclis izninine bağlanıyor.

Vekillerin yargılanması için Meclis izni de basit çoğunluk ile değil, nitelikli çoğunluk ile verilebiliyor.
Kabul edilecek bir geçici madde ile de cezaları onanmış vekillerin infazları dönem sonuna bırakılıyor.

UZLAŞMA LİDERLERİN ONAYINA GİDECEK

Edinilen bilgiye göre, komisyonda varılan bu uzlaşma Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun onayına sunulacak. BDP'li Kaplan'ın ise komisyon çalışmalarına katılırken partisinin eş başkanlarından ön onayı aldığı için, ikinci kez onaya gerek olmadığığnı söylediği belirtildi. Üç partinin milletvekili sayısı TBMM'de Anayasa değişikliği yapmaya yeerli çoğunlukta.

DEĞİŞİKLİK YAPILACAK MADDELER ŞÖYLE;

MADDE 14- (Degˆis¸ik: 3/10/2001-4709/3 md.)

Anayasada yer alan hak ve hu¨rriyetlerden hic¸biri, Devletin u¨lkesi ve milletiyle bo¨lu¨nmez bu¨tu¨nlu¨gˆu¨nu¨ bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve la^ik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amac¸layan faaliyetler bic¸iminde kullanılamaz.
Anayasa hu¨ku¨mlerinden hic¸biri, Devlete veya kis¸ilere, Anayasayla tanınan temel hak ve hu¨rriyetlerin yok edilmesini veya Anayasada belirtilenden daha genis¸ s¸ekilde sınırlandırılmasını amac¸layan bir faaliyette bulunmayı mu¨mku¨n kılacak s¸ekilde yorumlanamaz.
Bu hu¨ku¨mlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak mu¨eyyideler, kanunla du¨zenlenir.

4. Yasama dokunulmazlıgˆı

MADDE 83-

Tu¨rkiye Bu¨yu¨k Millet Meclisi u¨yeleri, Meclis c¸alıs¸malarındaki oy ve so¨zlerinden, Mecliste ileri su¨rdu¨kleri du¨s¸u¨ncelerden, o oturumdaki Bas¸kanlık Divanının teklifi u¨zerine Meclisce bas¸ka bir karar alınmadıkc¸a bunları Meclis dıs¸ında tekrarlamak ve ac¸ıgˆa vurmaktan sorumlu tutulamazlar.
Sec¸imden o¨nce veya sonra bir suc¸ is¸ledigˆi ileri su¨ru¨len bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkc¸a tutulamaz, sorguya c¸ekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Agˆır cezayı gerektiren suc¸u¨stu¨ hali ve sec¸imden o¨nce sorus¸turmasına bas¸lanılmıs¸ olmak kaydıyla Anayasanın 14 u¨ncu¨ maddesindeki durumlar bu hu¨kmu¨n dıs¸ındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve dogˆrudan dogˆruya Tu¨rkiye Bu¨yu¨k Millet Meclisine bildirmek zorundadır.
Tu¨rkiye Bu¨yu¨k Millet Meclisi u¨yesi hakkında, sec¸iminden o¨nce veya sonra verilmis¸ bir ceza hu¨kmu¨nu¨n yerine getirilmesi, u¨yelik sıfatının sona ermesine bırakılır; u¨yelik su¨resince zamanas¸ımı is¸lemez.
Tekrar sec¸ilen milletvekili hakkında sorus¸turma ve kovus¸turma, Meclisin yeniden dokunulmazlıgˆını kaldırmasına bagˆlıdır.
Tu¨rkiye Bu¨yu¨k Millet Meclisindeki siyasi^ parti gruplarınca, yasama dokunulmazlıgˆı ile ilgili go¨ru¨s¸me yapılamaz ve karar alınamaz.

  1. Milletvekilligˆinin du¨s¸mesi (*)

MADDE 84- (Degˆis¸ik: 23/7/1995- 4121/9 md.)

I·stifa eden milletvekilinin milletvekilligˆinin du¨s¸mesi, istifanın gec¸erli oldugˆu Tu¨rkiye Bu¨yu¨k Millet Meclisi Bas¸kanlık Divanınca tespit edildikten sonra, Tu¨rkiye Bu¨yu¨k Millet Meclisi Genel Kurulunca kararlas¸tırılır.
Milletvekilligˆinin kesin hu¨ku¨m giyme veya kısıtlanma halinde du¨s¸mesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur.
82 nci maddeye go¨re milletvekilligˆiyle bagˆdas¸mayan bir go¨rev veya hizmeti su¨rdu¨rmekte ısrar eden milletvekilinin milletvekilligˆinin du¨s¸mesine, yetkili komisyonun bu durumu tespit eden raporu u¨zerine Genel Kurul gizli oyla karar verir.
Meclis c¸alıs¸malarına o¨zu¨rsu¨z veya izinsiz olarak bir ay ic¸erisinde toplam bes¸ birles¸im gu¨nu¨ katılmayan milletvekilinin milletvekilligˆinin du¨s¸mesine, durumun Meclis Bas¸kanlık Divanınca tespit edilmesi u¨zerine, Genel Kurulca u¨ye tamsayısının salt c¸ogˆunlugˆunun oyuyla karar verilebilir.

MYNET'DEKİ TÜM HABERLER İÇİN TIKLAYIN!

En Çok Aranan Haberler