Washington (AA) - İnsanların sigara içme alışkanlığı bugünkü düzeyde sürerse, tütünden bu yüzyıl içinde ölenlerin sayısı geçen yüzyılda ölenlerin 10 katına çıkarak 1 milyarı bulacak.
Uluslararası Kansere Karşı Birlik Konferansı'nda bugün yayınlanan Tütün Atlası ve Kanser Atlası'ndaki bilgilere göre, dünyada her yıl ölen 1 milyon 400 milyon kişinin tamamı ya da kanserden ölenlerin 5'te 1'inin ölüm nedeni tütün. Buna sigarayla ilişkili kalp damar hastalıkları ve akciğerle ilgili hastalıklardan ölenler de eklendiğinde ise yıllık ölüm sayısı 5 milyona çıkıyor ve bu sayının artması bekleniyor.
Bu atlaslardaki tahminlere göre dünyada şu anda 1 milyar 250 milyon kişi sigara içiyor ve bunlardan yarısı bu alışkanlıkları yüzünden ölecek.
Kanser Atlası'na göre, her yıl teşhis edilen 10,9 milyon yeni kanser vakasının büyük çoğunluğunu akciğer kanseri oluşturuyor Gelecek 50 yılda sigara içenlerin sayısının yarıya indirilmesi 300 milyon kişinin yaşamını kurtarabilecek olsa da, sigara içenlerin sayısını bu oranda düşürmek olağanüstü bir çaba gösterilmesini gerektiriyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Üst Düzey Politika Danışmanı Dr. Judith Mackay, "Eğer kanseri ciddiye alır ve şimdi harekete geçersek, 2020'ye dek her yıl 2 milyon, 2040'a dek de her yıl 6,5 milyon canı kurtarabiliriz" dedi.
2002'de yaklaşık 11 milyon yeni kanser vakası vardı ve 7 milyon kişi kanserden öldü. 2020'ye gelindiğinde her yıl 16 milyon yeni kanser vakası ve 10 milyon ölüm olacak. Bu ölümlerin yüzde 70'inin gelişmekte olan ülkelerde olacağı belirtiliyor.