Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Tütün Ürünleri Hakkında Hiç Duymadığınız 10 Acı Gerçek

Kristof Kolomb'un tütünü keşfedip, dünyaya yaymaya karar verdiği güne 'nalet olsun'.

Tütün Ürünleri Hakkında Hiç Duymadığınız 10 Acı Gerçek
  1. Reklamlara harcanan para evlat acısı gibi...

Sigara şirketleri artık televizyonlara, gazetelere ya da billboardlara reklam veremiyorlar, evet. Ama zaten reklam için artık bambaşka bir alan var; İNTERNET.

Sigara şirketlerinin yılda internet reklamlarına ayırdıkları bütçe: 9 BUÇUK MİLYAR DOLAR! 2. Bu internet reklamları ne yazık ki işe yarıyor :/

Bugünlerde; Amerika'da lisede sigara içmeye başlayan gençlerin %40'ı internette karşılarına çıkan reklamlar yüzünden bu mereti merak ettiklerini söylüyorlar... 3. Türkiye'de de durum hiç iç açıcı değil açıkçası.

2008'de Türkiye nüfusunun %31'i sigara içmekteydi. Dumansız Hava Sahası projesi ile birlikte artık bu oran %27'ye düşmüş durumda. Bu iyi haber. ANCAK;

Türkiye'de sigaraya başlama yaşı da, Yeşilay'ın 2014'te yayınlanan araştırmasına göre 9 olarak belirlendi. Yani dümdüz söyleyelim:

Türkiye'de çocuklar artık 9 yaşında sigaraya başlıyorlar. 4. Sandığımızın aksine, nargile de pek farklı değil :/

Görünen o ki öyle olduğunu düşünerek kendimizi kandırıyoruz.

Nargile dumanındaki karbonmonoksit miktarı hemoglobinlere yapışarak beyne giden oksijeni engelleyebilecek kadar fazla. Ayrıca araştırmalar gösteriyor ki; hali hazırda bir tütün ürünü olan nargile bulantıya, baş ağrısına, uyuşukluğa ve bayılmaya sebep olabiliyor.

Bu meretin aynı zamanda kalp atış hızımızı arttırdığını ve tansiyonumuzu yükselttiğini de belirtmeden geçmeyelim.5. Peki ya evde? Evcil hayvanlar?

Her nasıl evde sigara içmeyen diğer ahali pasif içicilikten sıkıntı yaşıyorsa, evcil hayvanlarımız da yaşıyorlar. Üstelik çok daha ciddi seviyelerde!

Evde her sigara içtiğimizde bizimle birlikte nur topu gibi bir kanser riski kazanan kedimiz köpeğimiz, nikotin zehirlenmesinden çok daha anlık olarak etkileniyor... Evcil hayvanlarımızın nikotin zehirlenmesi yaşamaları için ortalama 5 sigaranın dumanına maruz kalmaları yeterli oluyor. 6. Peki ya diğer hayvanlar?

Yerlere attığımız sigara izmaritlerini özellikle kuşlar yem sanabiliyorlar. Bitirdiniz diye zehirsiz sanmayın; izmaritlerin içinde bile o kuşları kuş cennetine gönderecek kadar zehir bulunmakta: Turpentin ve Benzen bu zehirlerin en ciddileri.

Denize attığınız izmaritlerle ilgili de şu istatistiği söyleyelim: Her bir litrede sadece bir adet izmarit olursa (ki örneğin İstanbul Boğazı'nda bu orana epey yaklaştık galiba), o denizdeki balıkların yarısı zehirlenip öldü demektir. 7. Ormanlar... Ormanlarımız...

Dünyada her yıl 600 milyon ağaç, yalnızca tütün kurutma işleminde kullanılmak üzere kesiliyor.
600 milyon ağaç!8. Denizler, okyanuslar... Peki ya havalar?

Denizler ve okyanuslardaki kirliliğin %30'unu sigara izmaritleri oluşturuyor.
Bravo bize.

Atmosfere gelince; her sigara içtiğimizde ozon tabakasına şu azılı düşmanları yolluyoruz: amonyak, hidrojen florid, sülfürik asit, etilen glikol, ve tabii ki çok daha fazlası...9. Doğayı görünen o ki katlettik. Gelelim ciğerlerimize.

Sigaranın içine resmi olarak 599 adet katkı maddesi koyuluyor.

Bu katkı maddelerinin ise yandıktan sonra ne tür kimyasallar salgıladıkları tam olarak keşfedilmiş değil. Şöyle söyleyelim; son yapılan araştırmalar sigaranın yandıktan sonra 5000'in üzerinde kimyasal barındırdığını gösteriyor. Bu kimyasalların 33 tanesinin insan vücudunda kansere yol açtığı kesin olarak biliniyor.

Geri kalan 4967 tanesi hakkında da araştırmalar devam etmekte.10. Bu meret, bin yıllardır insanoğlunun hayatında...

Amerikan yerlilerinin ve Mısırlıların tütün ürünleri kullanma geçmişleri 5700 yıl öncesine dayanıyor!

Avrupa'ya ve dolayısıyla ülkemize bu meretin gelişi ise Kristof Kolomb'un başının altından çıkma. 15. yüzyılda farketmeden Amerika kıtasını keşfeden Cenovalı kaşif; yerlilerin Tobaccos adını verdikleri bitkinin tohumlarını -belki faydalı birşeydir- düşüncesi ile Avrupa'ya getirdi.

Aferin Kristof.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler