Her insanın günlük alması gereken sodyum miktarı 2300 miligram olarak belirlenir. Fakat yaş ilerledikçe bu oran azalır ve 50 yaş üzerindekilerde 1500 miligrama kadar iner. Tuzun içerisinde az miktarda demir, magnezyum, bakır, çinko, potasyum ve kalsiyum bulunur.
Tuzda bulunan iyot, tiroid bezinin hormon salgılaması için gerekli olan bir mineraldir. Aynı zamanda iyot, vücudun gelişimi, sinir sistemi ve beynin sağlıklı çalışması, aktivitelerin yapımında gereklidir. Günlük iyot tüketimi erişkinlerde en az 50 mikrogram iken en fazla 1000 mikrogram civarındadır. Günlük tüketilen 5-15 gram iyotlu tuz ile 150 mikrogram iyot alınır. Bu miktarlardaki iyotlu tuzun kullanımı sağlığa faydalıdır.
İyotlu tuzun kullanımında çok fazla tuz tüketilmesi değil her gün kullanılan tuzun iyotlu olmasına özen gösterilir. İyotlu tuzun iyot mineralini kaybetmemesi için kuru ve serin bir ortamda, ışık geçirmeyen ağzı kapalı kaplarda saklanılması gerekir. Yemeklere konulan tuzlu iyotun kayba uğramaması için yemekler pişirildikten sonra tuz eklenmesi gerekir.
Miktar: 1/2 tatlı kaşığı tuz
Kalori (kcal): 0
Yağ (g): 0
Karbonhidrat (g): 0
Protein (g): 0
Sağlık açısından birçok faydası bulunan tuz, kandaki şeker düzeyinin dengelenmesine yardım eder, vücuttaki asit miktarının düşmesini sağlar. Burnun ve gözlerin tuzla yıkanması vücuttaki elektrolit dengeyi sağlarken düzenli tuz tüketimi de stres oluşumunu, tiroit ve adrenalin seviyelerini ayarlayarak önler.
Deniz tuzunun antiviral özelliği, vücutta antibiyotik görevi üstlenmesini sağlar. Grip, nezle gibi virüs kaynaklı hastalıkları tedavisinde de deniz tuzunun etkisi bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendirerek bu tür hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
Kemiklerin sağlıklı bir yapıya sahip olmasını destekleyen tuzun vücuttaki miktarına oranla dörtte biri kemiklerde depolanır. Tuz ve suyun yeteri kadar alınamaması kemiklerde sodyum eksikliğine yol açar. Buna bağlı olarak da kemiklerde zayıflama ve osteoporoz (kemik erimesi) meydana gelebilir. Tuzun aşırı kaçmadan uygun miktarda tüketimi olası kemik hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Osteoartrit, dizlerdeki işlev bozukluğundan kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın tedavisine destek amacıyla banyo suyunun içerisine bir miktar tuz eklenip dizleri ovalamak, dizde oluşan ağrıları dindirir. Çünkü tuzda bulunan sodyum klorürün, kemik ağrılarının hafiflemesindeki tedavi edici rolü büyüktür. Ayrıca ılık suyun içerisine bir miktar tuz koyup ayakları yıkamak, kasların rahatlaması sağlayarak gün içerisindeki aktivitilerin yoğunluğundan dolayı ayaklarda oluşan ağrıları dindirir.
Saman nezlesi, bronşit, astım gibi solunum yolu hastalıklarına karşı tedavi edici niteliktedir. Doğru miktarda tuz tüketimi alerjik astım ataklarının hafiflemesini sağlar, balgam oluşumunu ve solunum zorluğunu önler.
Tuz, sahip olduğu anti iltihap özelliğiyle burunda oluşan alerjilerin, burun ve sinüslerde oluşan tıkanma ve şişliğin geçmesine yardımcı olur.
Deniz tuzu, içerdiği mineraller sayesinde cildin gençleşmesini sağlar. Banyo suyunun içine bir miktar tuz eklemek cildi canlandırır ve yaşlanma belirtilerinden olan kırışıklığı önler. Tuzun cilde faydaları arasında, ciltteki kan dolaşımını düzenlenmesi de bulunur. Tuzun içeriğinde bulunan magnezyum ve anti iltihap özelliği sayesinde, vücutta bulunan zararlı toksinlerin atılımı daha kolay olur.
Deniz tuzu genellikle, terlemeyi önleyici özelliklere sahip olan deodorant, parfüm gibi ürünlerin içerisinde kullanılır. Tuz, ölü deriden kurtulmayı sağlayarak, cildi temizler. Aynı zamanda deniz tuzu, sedef hastalığına da iyi gelir. Sedef hastalığına bağlı olarak oluşan pullanma ve kaşıntının geçmesine yardım eder. Sülfür veya çamur banyosuna bir miktar tuz eklendiğinde, sedef hastalığa bağlı olarak oluşan belirtilerde iyileşme görülür.
Deniz tuzunun içerisinde bulunan florit, diş ve diş eti sağlığının korunmasını sağlayan bir mineraldir. Ilık suyun içerisine bir miktar tuz konularak gargara yapılması, diş ve diş eti hastalıklarını iyileştirir, ağızda oluşan yaralara iyi gelir. Tuzun dişe faydaları arasında, diş etinde oluşan kanamaları önleyerek boğaz ağrılarını geçirmesi de yer alır.
Tuz, saçlarda oluşan dökülmeyi durdurarak, saçların daha sağlıklı uzamasını sağlar. Tuzun saça faydaları arasında, kan dolaşımının düzenlenmesini sağlayarak saç derisini beslemesi yer alır. Saça tuz sürmek, banyo suyuna tuz ekleyip tuzlu suyun saçlara dökülmesi şeklinde olur.
Kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, felç, kemik erimesi ve tansiyon tuzun sebep olduğu hastalıklar arasındadır. Aynı zamanda aşırı tuz tüketimi mide kanseri , obezite ve böbrek taşı oluşum riskini de artırır.