HABER

Tuz Gölü kurtarılıyor

KONYA (İHA) - Konya ve Aksaray başta olmak üzere birçok yerleşim yerinin kanalizasyon atıklarının aktığı Tuz Gölü'nün, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 50 trilyon liraya mal olması beklenen atık su arıtma tesisi ile kurtulması hedefleniyor.

50 trilyon liraya mal olmasını bekledikleri atıksu arıtma tesisinin, Tuz Gölü'nü yaşanan kirlilikten kurtaracağını belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 73'ünü karşılayan doğa harikası tuz gölünü kurtararak turizme ve ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Tuz Gölü'nün kurtarılacağı ve arıtılan sularla tarım alanlarının da sulanmasının sağlanacağını belirten Başkan Akyürek, "Yaklaşık 50 trilyon liraya mal olmasını beklediğimiz tesisten, tarım alanlarında kullanılmak üzere gübre de üretilebilecek. Tuz Gölü'nün tam manasıyla kirlilikten kurtarılması ve her yönüyle hem ekonomiye hem de turizme kazandırılması için bölgesel arıtma tesislerinin de yapılması gerekiyor. Sadece Türkiye'de yılda 40 milyon dolarlık bir ekonomi oluşturan tuz sektöründe önemli bir yeri olan Tuz Gölü, dünyanın en büyük ikinci tuz rezervi ve Türkiye'nin önemli kuş cennetlerinden birisidir. Biz Tuz Gölü'nün kurtulması için, atık su arıtma tesisini söz verdiğimiz tarihte bitireceğiz" diye konuştu.

Tuz Gölü'nü kurtarmak için Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında arıtma tesisi temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılırken, 3 yıl içerisinde bitirilmesi planlanan tesis için, İspanya Hükümeti'nden 28 milyon 481 bin dolarlık (45 trilyon) kredinin temin edildiği öğrenildi. Tuz Gölü'ne yönelik kurtarma çalışmaları ile Türkiye'nin de tuz üreten ülkeler arasında ilk sırayı alması ve kaliteli tuzuyla dünya lideri olması hedeflenirken, Türkiye'de tuz üretiminin artırılması, PVC sektörünü de güçlendirerek tuz üreten 100'ün üzerindeki ülkeyle rekabet etmesinin planlandığı öğrenildi.

Özel çevre koruma alanı içerisindeki Tuz Gölü, Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 73'ünü karşılıyor. Yaklaşık 25 bin kilometre kareyi kaplayan Tuz Gölü Havzası, zengin tuz rezervleri yanında önemli bir kuş cenneti olarak da biliniyor. Tuz Gölü Havzası'nda yüzlerce kuş çeşidi bulunuyor. Dünyanın toplam tuz üretimi yılda 200 milyon tonla 7 milyar dolarlık bir pazara sahip. Dünyada, tuz üretiminin yüzde 58'ini kimya sektörü tüketiyor. Tuz, sadece ekmek, konserve ve diğer gıda ürünlerinin yapımında değil, başta kimya ve tarım sektöründe olmak üzere tam 14 bin ürünün imalatında kullanılıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler