Aşırı miktarda tüketilen ‘tuz’un zararları hakkında halkı bilinçlendirmek için İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü harekete geçti. ‘Tuz’un birçok hastalığa sebep olduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, yürütülen çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye’deki tuz tüketiminin normalin 3 katı olduğu ortaya çıktı. Olması gerekenden çok daha fazla miktarda tüketilen ‘tuz’un zararları hakkında halkı bilinçlendirmek için harekete geçen İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü ilk çalışmayı kendi yemekhanelerinden başlattı. İlk olarak üç delikli tuzluklar tek delikli karabiberliklerle değiştirildi, yemek masalarına tuzun olumsuz etkilerini anlatan bilgiler koyuldu. Büyük alışveriş merkezlerinde açılan stantlarda ise tuzla mücadele, sağlıklı ve dengeli beslenme konularında halka bilgiler verildi.
‘Tuz’la mücadeleye İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası’nın da olumlu yaklaştığını aktaran İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz yaptığı açıklamada aşırı miktarda kullanılan ‘tuz’un olumsuz etkileri hakkında önemli bilgiler verdi.
“3-5 GRAM NORMAL, BİZ 18 GRAM TÜKETİYORUZ”
Tuz ile ilgili bilinmesi gerekenleri vatandaşlarla paylaşmaya çalıştıklarını ifade eden İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Türkyılmaz, “Sağlıklı tuz tüketmek için öncelikle tuzun iyotlu olmasına dikkat etmeliyiz. Tuz, vücudumuzun su dengesini ayarladığı gibi tuzla birlikte aldığımız flor da diş sağlığımız için gerekli oluyor. Fakat Türk toplumu olarak ihtiyacımız olan tuz miktarından çok daha fazlasını tüketiyoruz. Günde 3 ya da en fazla 5 gram tuz tüketilmesi normalken, ‘Tuz Tüketimi Araştırması’ sonuçlarına göre Türk halkı olarak günde tam 18 gram tuz tükettiğimiz ortaya çıktı. Tuz yerine maydanoz, kekik, nane, rezene, dereotu, fesleğen, sirke, limon ve nar ekşisi gibi karışımlar tüketebiliriz” dedi.
“FAZLA TUZ BÖBREKLERE YÜK"
Fazla tuz tüketiminin böbreklere yük olduğu gibi birçok hastalığa da neden olduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Türkyılmaz, aşırı miktarda tüketilen tuzla birlikte alınan yüksek miktarda sodyumun kemik erimesine, tansiyon hastalığına, felç geçirilmesine, kalp yetmezliğine, ani kalp krizine, beyin kanaması, mide kanseri gibi birçok hastalığa yol açtığını, tuzun neden olduğu hastalıkların saymakla bitmediğini söyledi. Tuz damak alışkanlığının değiştirilmesi konusuna da değinerek, tuzla mücadele edilen 15 gün sonunda az tuzlu yeme alışkanlığı kazanılıp, çok daha sağlıklı bir yaşam sürdürülebileceğini belirtti.
"3 DELİKLİ TUZLUK YERİNE TEK DELİKLİ DUZLUK"
İl Sağlık Müdürlüğü yemekhanesinde üç delikli tuzlukların tek delikli karabiberliklerle değiştirildiğini kaydeden İl Sağlık Müdürü Türkyılmaz, “Bu önerinin tüm kurumlarımızda hayata geçirilmesi çağrısında bulunuyorum. Bu çabalarımıza İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası’nın da olumlu yaklaşımı olduğunu biliyoruz. Bir protokol imzalayacağız ve bu konudaki tavsiyelerimizi ileteceğiz. Restoranlarımızda çok hızlı bir şekilde akan tuzluklar yerine biraz daha zor akan tek delikli tuzluklar kullanılmasını teşvik edeceğiz” dedi.
“SALÇA VARSA TUZ GEREKSİZ"
Salça konulan bir sebze yemeğine kesinlikle tuz konulmamasının yanında yemeğe piştikten sonra tuz eklenmesi gerektiğini vurgulayan İl Sağlık Müdürü Türkyılmaz, yemek pişerken kullanılan tuzdan flor anlamında kesinlikle faydalanılamadığı gibi tatlandırma konusunda da çok daha fazla tuz ilave etmek durumunda kalındığını dile getirdi. Flordan faydalanmak için tuzlukların mutlaka kapalı kavanozlarda ve karanlık yerlerde muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz