HABER

Tuz üreticilerin gözü avrupa pazarında

Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde tuz üreticileri gözlerini Avrupa pazarına dikti. Şereflikoçhisar Belediye Başkanı Hakverdi Altuğ, Tuz Gölü'nden elde edilen tuzu Avrupa'ya satacaklarını belirtti.

Türkiye'nin yıllık tuz ihtiyacının 3 milyon ton olduğuna dikkat çeken Başkan Altuğ, bunun 1,5 milyon tonunun Tuz Gölü'nden elde edildiğini belirtti. Altuğ, geri kalan 500 bin tonunun Çankırı ve diğer illerden, bir milyon tonunun ise yurt dışından ithal edildiğini bilgisini verdi. Altuğ, Tuz Gölü'nü canlandıracak projelerin hayata geçirilmesi ile birlikte milyonlarca doların yurt dışına çıkmasının da önüne geçileceğini dile getirdi.

Şereflikoçisar Belediye Başkanı Hakverdi Altuğ, daha önce Tekel tarafından işletilen Kaldırım, Kayacık ve Yavşan tuzlalarının özel firmalar tarafından işletildiğini vurgulayarak, "Şimdiye kadar üç firma tarafından üretilen ham tuz şimdi 10 firma ile üretiliyor. Özelleştirme sonrası son iki yılda yaptığımız hukuki ve siyasi mücadelemizde başarılı olduk. Yeni tuz üretim sahalarına kavuştuk. Şimdi üreticilerimiz hem yerli talebi karşılayacağı gibi Avrupa'daki ülkelere yeni bağlantıları şimdiden yapmış durumdalar.” dedi.

Geçen yıl Avrupa'da yaşanan olumsuz kış şartlarında hazırlıksız yakalanan ülkelerin yol tuzu ihtiyacının Tuz Gölü'nden karşılandığını hatırlatan Altuğ, "Bu yıl ise Avrupa ülkeleri yol tuz ihtiyacını şimdiden Tuz Gölü firmalarıyla bağlantılarla gerçekleştirmiştir. Üreticilerimiz ayrıca ham tuz olarak başlatılan tuz üretimini; yol ve sanayi tuzları ile çeşitlendirerek Avrupa pazarına yöneldiler." diye konuştu.

Tuz fiyatlarının yüksekliğine de dikkat çeken Başkan Altuğ, gölden yıllık 270 milyon ton tuz üretilebileceğini belirterek, buna rağmen ithalat yapan firmaların fiyatları yükseltmek için tuz üretim rezervini düşük tuttuğuna dikkat çekti. Başkan Altuğ, "1 tonluk tuzun maliyeti 3,5- 4 TL arasında iken satış fiyatı son zamlarla 60 TL'ye çıkmıştır. Bu durum birçok tuz fabrikasının kapanmasına veya kapasitelerini düşürmesine neden oluyor. Avrupa'da yüksek düzeyde tuz ihracatı yapılmakta, fakat hali hazırdaki tuzlalar talebe karşılık veremiyor. Bu nedenle hem ihracatı yeterli düzeye çıkartamıyor hem de tuz ithalatının önü alınamıyor." değerlendirmesinde bulundu.

(CİHAN)

En Çok Aranan Haberler