İSTANBUL (İHA) - Çevre Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Mehmet Emin Birpınar, "Bu variller bugünün meselesi değil. Varillerin üzerinde 3 yıllık, 5 yıllık etiketler var" dedi.
Tuzla Orhanlı'da bulunan ve kanserojen fenol maddesi içeren varillerle ilgili tartışmalar devam ederken, aynı bölgede başka variller de bulunduğu tespit edildi.
Orhanlı'daki boş arazide toprağa gömülü halde bulunan variller üzerine olay yerine gelen İzmit Atık Yakma ve Depolama Şirketi (İZAYDAŞ) Genel Müdürü Bilal Şengün ve Çevre Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Mehmet Emin Birpınar, ortak basın açıklaması yaptı. Bölgenin tamamen taranacağını söyleyen Bilal Şengün, "Burası geniş arazi. Nerede hangi atık var bilemiyoruz. Karşınızdaki tehlike boyutunu söylemek henüz çok erken. Salı günü bu çalışmalar bitmiş olacak. Özel geçirimsiz, sızdırmaz araçlarla bu variller İZAYDAŞ'a bırakılacak. Bu konuda gerekli açıklamaları zaman içinde yapacağız. Şu anda önemli olan bu bölgeye insanların girmemesi ve kontrolümüz dışında çalışma yapılmaması" dedi.
Basın mensuplarının, atıkları araziye atan sorumluların bu hareketi yapmakla ne kadar kar elde ettiklerinin sorulması üzerine Şengün, "Bu bizim söyleyebileceğimiz bir rakam değil. Önce test etmemiz gerek. 3-4 çeşit farklı malzeme var. Kazdıkça malzemelerin daha çeşitli olacağını sanıyoruz. Bir kaç çeşit atık var. Bunlar, tek sanayicinin atmış olduğu atıklara benzemiyor. Şu anda bunlar şahsi düşüncelerimiz. Bunları, yapılan tespitler sonucunda açıklayacağız" diye konuştu.
Daha sonra söz alan İstanbul İl Müdürü Mehmet Emin Birpınar da, "Yeni varillerden aldığımız örnekleri TÜBİTAK'a göndereceğiz. TÜBİTAK araştırmaları, atıkların kaynağını çözmede çok büyük etken. Salı gününe kadar tüm sonuçların çıkmasını bekliyoruz. Yıllardır bu olaylar ilimizde oluyor. Bu variller bugünün meselesi değil. Bu varillerin üzerinde 3 yıllık, 5 yıllık etiketler var. Burada yaşayan vatandaşların böyle bir şeyde muhakkak haber vermeleri gerekir. Bu araziye kamyonlar, TIR'lar geliyor. Bu atıkları boşaltıyorlar, kimsenin haberi olmuyor. Biz bu konuda yerel yöneticilerden yardım bekliyoruz" açıklamasında bulundu.
Birpınar, sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye sanayiinin yüzde 35'i İstanbul'da. Çevre denetimlerinin çok daha hızlı ve etkin olması gerekiyor. Bu sadece ilimizle ilgili bir mesele değil. Sınırlarımızda Kocaeli ve Tekirdağ var. Bu genel politikadır. Onun için, çevre kanununun ısrarla çıkması gerektiğini söylüyoruz. Basınla bunu paylaştıkça yeni ihbarlar geliyor. Bu işi yapanlar, şu anda panik ve korku halindedir. Basının bu işe ilgisi yapanları korkutmuştur. Burada döküm yapılan ne kadar bölge varsa, hepsini tarayacağız. Aşağıda varillerin olduğu yere de gidip numune alacağız. Atıkların tespitini yaptıktan sonra çözümleri beraber üreteceğiz"