HABER

Tuzla'da kimyasalları kanalizasyona vidanjörle boşaltmışlar

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Tuzla’da kokuya neden olan maddelerin, metal ve tekstil sektöründe kullanıldığı ve kanalizasyon sistemine vidanjörle döküldüğü tespit edildi.

İstanbul’un Tuzla semtinde önceki akşam İstasyon, Yayla, Evliya Çelebi ve Postane mahallelerinde etkili olan kötü koku, vatandaşlar arasında paniğe neden oldu. Başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere kokudan etkilenen 97 kişi hastanelere başvurdu. Tuzla Belediyesi, Valilik, AFAD, İBB, İGDAŞ ve İSKİ ekipleri kokunun, etkisi altına aldığı dört mahallenin iki kilometre ötesindeki Şifa Mahallesi’nde özel bir vidanjör tarafından kanalizasyon sistemine bırakılan kimyasal atıktan kaynaklandığını tespit etti. İSKİ ekipleri de kolektör kapaklarından hava tahliyesi yolu ile kokuyu gidermeye çalıştı. Söz konusu bölgeden alınan numuneleri inceleyen İSKİ ekipleri, kokuya neden olan maddelerin, metal ve tekstil sektöründe kullanılan ‘tetrachior cezhene’ ve ‘tricholoro ethene’ olduğunu tespit etti.

KAMERA KAYITLARI İNCELENDİ

Tuzla’da atık su kolektör hattına kaçak kimyasal atık deşarj edilmesinin ardından Tuzla İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tüm kamera kayıtlarını inceledi. Ekipler olay günü bölgede çalışan vidanjörleri belirledikten sonra geniş çaplı araştırma başlattı. Vidanjörler Tuzla İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince örnek alınmak üzere Orhanlı Polis Merkezi Amirliğine getirildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Savcılık konuyla ilgili soruşturma başlatırken aralarında Tuzla Piyade Okulu öğrencileri, Tuzla’daki bir kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler de olmak üzere hastanelere başvuran 97 kişiden 62’si dün sabah saatlerinde taburcu edilirken 35’i ise tedbir amacıyla hastanelerde tutuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bütün birimleri ile ilgili kurumlarla koordinasyon içinde gerekli inceleme ve araştırmalarına devam ettiğini belirterek “Sorumlulular hakkında adli ve hukuki yollar sonuna kadar takip edilecektir” denildi. Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı da ilçede yayılan ağır kokuya ilişkin, yapılan araştırma sonucu sanayi bölgesinde vidanjörle yapılan kaçak deşarj noktası tespit edildiğini, bunun zehirli olmayan nahoş kokunun kaynağı olduğu kanaatiyle kamera kayıtlarının inceleneceğini ve kaçak kimyasal madde dökümü yapanların cezasız bırakılmayacağını söyledi.

Önceki gece Tuzya’ya gelen CHP İstanbul milletvekili Akif Hamzaçebi de “Koku zararlı mı değil mi? bunu devletin ilgili kurumları açıklamalı. 2017 yılındayız ama burada ilkel bir deşarj noktası var. Kimyasal, sanayi atıkları burada doğaya salınıyor” dedi.

"KARACİĞER VE BÖBREK HASARINA YOL AÇABİLİR"

Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, ‘tricholoro ethene’ maddesinin ölümcül sonuçlara yol açabilecek bir kimyasal olduğunu belirterek, “Bu maddenin yaratacağı etki kişinin ne kadar miktarda maddeye maruz kaldığına bağlı. Hava yoluyla ve yüksek bir konsantrasyonda maruz kalındığında solunum yollarında ciddi sorunlara yol açabilir. Cilt teması varsa, ciltte sıkıntılara yol açabilir. Alınan doza bağlı olarak karaciğer ve böbrekte hasarlara varan etkiler gösterebilir” dedi.

"DENETİM YETERSİZ"

Kimya Mühendisleri Odası İstanbul şubesi de Tuzla’daki kimyasal sızıntıya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, tehlikeli kimyasalların yönetimi konusunda ciddi eksikliklerin olduğu belirtilerek, “Detektörle tespit edilemeyen kimyasalın sağlığı etkilemeyeceği bilgisine ilgililer nasıl ulaşmıştır, bilmediği bir kimyasal ile ilgili halka nasıl böyle bir açıklama yapabilmiştir? Rahatsızlık hisseden vatandaşlarımızın acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını tavsiye ederiz. Kimyasalların yönetimine dair gerekli önlemlerin alınması ve gerekli denetimlerin yapılması, İstanbul için ertelenemeyecek bir duruma gelmiştir.” denildi.

(MİLLİYET / İHA)

En Çok Aranan Haberler