HABER

Tuzla'daki işçi barınakları için acı itiraf

Tuzla'daki işçi barınakları için acı itiraf

Ankara (AA)- Tuzla Kaymakamı Fahri Keser, Tuzla'da çalışan işçilerin sağlıklı olmayan ortamlarda kaldığını belirterek, "İşçi barınma yerlerinde 40 metre karelik alanda 20 kişi yatıyor. Mekan eski bir depo veya affedersiniz ahır. Tuvalet ya hiç yok, ya sadece bir tane. O da yasal olmayan şekilde sonradan yapılmış. Şifon, lavabo, banyo yok. Sıcak suyu düşünmek bile abes. Eski ranzalar ve vıcık vıcık yataklar..." dedi.

TBMM Gemi İnşa Sanayindeki İş Güvenliği ve Çalışma Şartlarının Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonuna bilgi veren Keser, Tuzla ile ilgili gazetelerde çıkan haberleri eleştirdi. Tuzla'da taşeronluk sisteminin kalkabileceğini, ancak bu bölgedeki
tersanelerin uygun olmadığını savunan Keser, bunun için 4 geminin aynı anda kızağa konacak tersanelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Tersanelerde sigortasız işçi çalıştırıldığını, bunların sayısının da oldukça fazla olduğunu ifade eden Keser, "Bunu da Kaymakamlığa yeşil kart için gelenlerin başvurularında, 'Tersanelerde ara işlerde çalışarak geçimimi sağlıyorum' şeklindeki beyanlardan çıkarıyorum" dedi.Bu tür beyanda bulunanlara yeşil kart vermediklerini, işçileri böylece sigortalı olmaya zorladıklarını anlatan Keser, 150 bin nüfusu olan ilçede 6 bin kişinin yeşil kartının bulunduğunu bildirdi. Tuzla bölgesinde bulunan işçi barınaklarının bir çoğuna giderek denetim yaptığını da belirten Keser, şöyle devam etti: "İşçi barınma yerlerinde 40 metre karelik alanda 20 kişi yatıyor. Mekan
eski bir depo veya affedersiniz ahır. Tuzla'nın köy olduğu dönemlerde ahır olarak kullanılmış yerler, şimdi bu kişilere mekan olarak veriliyor. Tuvalet ya hiç yok, ya da sadece bir tane. O da yasal olmayan şekilde sonradan yapılmış. Şifon sistemi yok. Lavabo yok. Sıcak suyu düşünmek bile abes. Banyo hiç yok. Eski ranzalar ve vıcık vıcık yataklar. Bunları ben tespit ettim. Tuzla'da bir yakınının yanında kalmayan herkes buralarda kalıyor. Bunlara bekar evi mi bekar hangarı mı demek lazım? Onu da karar verebilmiş değilim. Bunların derhal kapatılması gerektiğini düşündük ama kapattığımız zaman bir sorun olacak. Kaldıkları yerler insan yaşamına uygun değil. Buralarda işçilerden alınan kiralar da çok yüksek. Hangar olarak nitelendirilen bu yerlerin sahibi aylık 20 işçiden aylık 1400 YTL kira alıyorlar. Kişi başına ortalama 70 YTL..."

En Çok Aranan Haberler